Wednesday, 30 January 2013

Pesta Buku 1 Malaysia 30 Jan hingga 3 Feb 2013

Assalam wbt

aku baru je balik dari membeli belah buku.. aku abes rm100 tuk beli komik & komik.. erk.. apekah... aku da membazir ni.. abes la.. ujung bulan 2 ni aku kene makan megi setiap hari.. x pon puasa setiap hari.. hehe...pening kepala fikir.. tapi xpela.. tu belakang cerita.. cerita skang.. aku da pon beli.. hahaa...

yg paling penting.. aku dapat bergambar dengan bahruddin bekri!! dan dapat la amek signature die life.. hik2... yesza.. aku ase sangat best! i cant stop myself from smiling...

Mai mai.. datang2 ke pesta buku 1 malaysia di pwtc! kat tingkat bawah ade la jual buku2 text.. mane la tau ade kawan2 nak beli..adik2 nak beli buku text (university level).. leh la singgah.. yg kat atas.. novel.. komik.. buku ilmiah.. banyak.. jom serbu...

sekadar gambo hiasan...

ok.. KLiBF.. kl international book fair still akan dijalan kan seperti biasa..iaitu bulan 4 nanti.. 26/4 sampai 5/5/13.... enjoy! :D

Monday, 28 January 2013

100 Lagu untuk Majlis Kahwin

Assalam wbt

bersempena ngan majlis kahwin yang tak bape lame lagi ni.. aku terfikir nak buat list lagu kawen aku sendiri.. bukan ape.. aku pon naek muak lagu yang didendangkan oleh dj.. oke lagu yg best tapi x semestinye sesuai tuk majlis kawen.. contoh.. cam lagu "Anak Kampung" okeh.. lagu ni memang best.. tapi... kan die ade lirik... "ku lepaskan kau pada orang laen.." duhh! ade ke patot!? hahahaa

tuk majlis aku nanti,, aku ase pinjam speaker sape2 la kan..then then.. lagu tu gune aku nye laptop je la..sonang. xyah kuat2 sangat pon xpe kot.. hahaha... asal leh dengar dah la... nak wat simple giler habes.. tapi ni plan je.. lom tentu mak abah aku luluskan ke x.. hehe


so aku list kan lagu yg leh dijadikan lagu majlis kawen... 140+ kau.. hamek...! hahahaa.... tapi aku xde la tulis sume kot.. tengok tahap kerajinan...aku tulis 100 je la kan..hehehe.. lagu ni aku check satu2 lirik die.. ade tak berbentuk ucapan selamat tinggal.. tapi tak tau la kalau ade yang telepas pandang or dengar.. nanti leh edit balik..ade mase lagi... okeh.. leh scroll down the list.. haha

1 - Selamat Pengantin Baru - Hijjaz
2 - Kompang Dipalu
3 - Selamat Pengantin Baru - Mestica
4 - Selamat Pengantin Baru - Rabbani
5 - Selamat Pengantin Baru - Saloma
6 - Selamat Pengantin Baru - Wann
7 - Di Renjis Renjis Di Pilis - Saloma
8 - Gila - Gila Pengantin - Les Skinchan
9 - Bunga Rampai - Zaleha Hamid
10 - Gambus Jodoh - P Ramlee
11 - Di Malam Persandingan - Sharifah Aini
12 - Sirih Pinang - Siti Nurhaliza
13 - Doa buat Pengantin
14 - Joger Pengantin Baru
15 - Selawat Nabi
16 - Barakallah - Maher Zain
17 - Insha Allah - Maher Zain
18 - Nyanyian Rindu Buat Kekasih - Data
19 - Ke Pintu Kasih Mu - Fotograf
20 - Cintamu Mekar diHati - May
21 - Janji Padamu - Exist
22 - Bunga Angkasa - Terarossa
23 - Bila Rindu - VE
24 - Tak Ku Duga - Saiful ft Misha
25 - Isteri Solehah - The Zikr
26 - Sketsa Sebuah Cinta - May
27 - Tercipta Untukku - Ungu
28 - Dari Sinar Mata - BPR
29 - Malam - Shades
30 - Permaisuri - Data
31 - Setanggi Syurga - Inteam
32 - See u di IPT - UNIC
33 - Sahabat - Ammar
34 - Teman Sejati - Brothers
35 - Damba Kasih - Inteam
36 - Destinasi CInta - Mestica
37 - Hadirnya Dirimu - Anis Suraya & Aqasha
38 - Senyum - Raihan
39 - Di Hati - Dehearty
40 - Pengantin Baru - Dehearty
41 - Permata yang Dicari - Dehearty
42 - layar Keinsafan - Mestica
43 - Warisan Wanita Terakhir - Teachers Pet
44 - Wanita - Dehearty
45 - Kau yang Satu - WOW
46 - Dealova - ONCE
47 - Jikalau Aku - Ezlynn
48 - Dag Dig Dug - Haiza
49 - Kau Ilhamku - Manbai
50 - Kalis Rindu - Elyana
51 - Perempuanku - Irwansyah
52 - Bukan Rayuan Gombal - Judika
53 - Ketulusan Hati - Anuar Zain
54 - Ku merindu - Ella ft Shah
55 - Tentang Seseorang - Anto ft Melly
56 - Doa Dalam Lagu - Mawi ft Heliza
57 - Tanpa - 6th Sense
58 - Untukmu Sayang - Febians
59 - Aku Dibius Cinta - Melly ft Yusry
60 - Yang Sedang-sedang Saja - Amelina ft Iwan
61 - Lengkap Semula - Butterfingers
62 - Dalam diam aku mencintaimu - Stings
63 - Aku Masih Disini - XPDC
64 - Hijau Bumi Tuhan - XPDC
65 - Hadirlah Mustika - Spin
66 - Hanya Tuhan Yang Tahu - Unic
67 - Hanya Padamu - Tiara
68 - Akrab Persahabatan - inteam
69 - Bisikan Nurani - Inteam
70 - Doa Seorang kekasih - Inteam
71 - Kalimah Cinta - Inteam
72 - Kasih Kekasih - Inteam
73 - Bicara kata - Inteam
74 - Tika Dinihari - Devotees
75 - Impian Kasih - Inteam
76 - Bias Cinta - Desire
77 - Gadisku - Search
78 - Kasihku Abadi - Inteam
79 - Sutera Kasih - Inteam
80 - CInta pertama - Fareast
81 - NurSyahadah - Fareast
82 - Kekasih Halal - Wali band
83 - Baik-baik Sayang - Wali Band
84 - Lagu Cinta untuk mu - Couple
85 - Kau Kesayanganku - Screen
86 - Akan TIba - Alif
87 - Yang Terindah - Dakmie (ost adamaya)
88 - Kenapa - Daus af8
89 - Cukup Indah - Alif Satar
90 - Sempurna - Andra and de backbone
91 - Itulah Sayang - The Ramlees
92 - Gelora Jiwa - Yuna
93 - Akur Janji - Edie & Wanie
94 - Aku Suka Dia - Ainan Tasneem
95 - Ku pinang Kau dengan Bismillah - Ungu ft Rossa
96 - Tuhan Jagakan Dia - Motif Band
97 - Lagu - Bedroom Sanctuary
98 - Sayang - Shae
99 - Permata untuk Isteri - Kopratasa
100 - Bagaikan Bidadari - Tomok


Sekian, terima kasih.

(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Wednesday, 23 January 2013

Keretapi Antara Bandar - Plan Nak ke Langkawi

Assalam

Rujuk kepada link ini

Kalau nak gi langkawi, selalu nak carik air asia mase murah... tapi aku ase.. bukan leh gi by flight je..tapi leh gak nak reach nek KTM... kite turun kat alor setar! nanti nak gi ngan hubby..hehe...untuk gi langkawi name die senandung Langkawi.. sebab perjalanan mebi memakan mase selama lebey kurang 10 jam kot.. agak2 je... lame gak.... so kene la yg best sket..

okeh... KTM ni ade banyak la kategori koc nye...

1) Kabin Kelas Satu Selesa - katil berkembar, siap bilik mandi, bile check 1 tiket RM101
2) Kabin Kelas Satu 2Plus - katil berkembar, ade singki je, check 1 tiket RM51
3) Koc Tidur kelas Superior - katil berkembar, tutup pakai langsir je. untuk jimat la kan
4) Tempat Duduk Kelas Prima - luas la nak tidur
5) Tempat Duduk Kelas Superior - 1 koc ade 60 kusi je.. ok la luas
6) Tempat Duduk Kelas Ekonomi - 1 koc ade 74 kusi la.. sempit sikit
7) Koc Tidur MTT Kelas Prima - ade 18 katil je 1 koc..selesa gak la..ade sinki
8) Koc Tidur MTT Kelas Superior - ade 34 katil je 1 koc..selesa gak la..ade sinki
9) Koc Duduk MTT Kelas Superior - ni dua pasang duduk berhadapan tapi agak luas.. 

Kalau nak jalan jauh mesti nak ase selesa kan. so alang2 leh la pleh yg terbaik.. kite sume akan bayar penuh.. kecuali, warga emas, PDRM, ATM, OKU, Pesara Kerajaan dan jugak yg ade my rail pass... 

Nak beli seawal 60 hari dah boleh... kompem nak gi la kirenye...

Nak order:
1) via emel
2) kaunter
3) phone call
4) tiken online (link)

Kalau aku amek yg pakej 1,,, tuk dua orang pegi balik dalam RM400. kalau aku nek Air Asia mase tambang masih murah, tapi waktu kite leh tukar..tu seingat aku.. kalu beli air asia mebi la abes dalam RM200 je.. tapi kompem kene pegi mase tu... ok ni setakat ni.. nanti kite plan lagi akan datang... yosh! gambate ne...!

Sekian, terima kasih.

(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Tuesday, 22 January 2013

Photography / Fotografi Batu Pahat

Assalam wbt

Aku nak share fotografi area Batu Pahat... nanti senang sket nak carik..tade la setiap mase nak gugel kt tenet.. lenguh betul.. hahaa..enjoy! :D

1) Rahmat Ali
yang ni sangat super senior!! sangat lawa die amek!! sangat teruja...!! pakej paling murah RM2k!! mang berbaloi2.. tapi kalu nak sangat album tu.. tunggu mase die free.. die terlalu banyak kije.. o ye..dulu die ni kalu x salah aku sorang engineer tapi passion die more to photography thats why he chose his life camtu.. wah.. hebat kan? gempak!! akak aku amek die la ni... yang ni orang Batu pahat.. tapiiii.. nak book..leh book 1 tahun awal! hahahaaa....

2) MuhamadNurul Photography 
yang ni pakej serendah RM1200 tapi untuk amek gambo je.. pernikahan, persandingan dan outdoor.. kalu nak ade album tambah lagi RM500.

3) MHP Photography
yang ni boleh tahan gak.. pakej paling rendah RM1k siap ade outdoor dan gambar! yeah sangat super jimat.. gambo pon bole tahan la.... yang ni orang JB.. standard pakej.. kalu lua JB tapi dalam johor kene bayar transport RM50.. luar johor bayar RM100 la...

4) Fareed Zain Photography
Gambar sangat cantik.. okeh.. kalu x silap.. pakej serendah RM1200 gak... tapi yela.. takde album..nak album tambah wit sendiri.. hehe

5) Asbesstoss Photography
yang ni pon..super duper lawa!! tapi still same.. pakej serendah RM1150 tapi untuk gambo sajok..nak cuci gambo tambah rege deh... hehe... aku bace dalam ruangan komen.. tanya kt wassap.. x reply..bizi gamaknye.. tah.. aku pon tatau....

6) Razali Photography
yang ni lawa...sangat! same cam abg mat (Rahmat Ali) tapi mahal same2 la..sebab berkualiti kan.. aku bace komen gak.. starting RM2k juge.. hehee...

7) Mohd Azam Photographer
yeh yang ni pon aku minat.. pendek kate sume gambo die pon lawa... hehe...tak pasti die orang mane..sebab gambo die kaver mane2 la,.sampai ke kerteh gak.. tapi die ade amek gambo orang batu pahat..sebab tu masok dalam list..hehee

yeah...batu pahat.. tanah tumpah darah ku.. :D

okeh setakat ni... 7 je yg aku suke sangat tengok photo2 die.. hehe... aku ade terfikir kalu nak jimat.. gune la khidmat kawan2 yg pandai amek gambo..tapi sume kawan2 aku ni x free mase majlis aku nanti..so nak taknak kene la melabur sket duit tuk soh orang amek gambo.. kalu la ade dalam family aku pandai amek gambo kan senang.. jimat yop! hehe...

(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Monday, 21 January 2013

Kedai Cuci Gambar (Ampang Park)

Assalam wbt,

aku nak cuci gambo tapi ye la kat kl sentral, kedai tu da tutup..sebab kurang dapat sambutan..sedeh betol... yg kat k4 wangsa maju pon da tutup kate kawan aku.. so aku pon search.. tapi aku pon xtaw die updated ke x...

aku nak try la carik salah 1..nt aku update lagik..haha..Foto Suria namanye...

Mekaseh :)


  • No.9, Lebuh Pudu, 50050 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-20788829 Fax: 603-20783828

           
  • No.45, Jalan Silang, 50050 Kuala Lumpur.

    Tel/Fax: 603-20264328

                           
  • Lot 123, Ground Floor, Ampang Park Shopping Centre, Jalan Ampang,
    50450 Kuala Lumpur.

    Tel/Fax: 603-21632398

                           
  • Lot 1.45, 1st Floor, Pertama Complex, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 
    50100 Kuala Lumpur.

    Tel/Fax: 603-26927609
  • Lot 03-94, 3rd Floor, Berjaya Times Square Kuala Lumpur, No.1, 
    Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-21443928 Fax: 603-21424898

                           
  • No.6, Jalan 23/70A, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-23001586 Fax: 603-23001596

                           
  • No.50, Jalan Hang Kasturi, 50050 Kuala Lumpur.

    Tel: 603-20318829 Fax: 603-20313928

Thursday, 17 January 2013

Surat Akuan Bujang (Batu Pahat)

Assalam wbt

Aku baru perasan hari ini yang kite kene ade surat akuan bujang kalau nak register pernikahan kite.. okeh... aku pun belum buat hiv test lagi.. tapi tadi dah call klinik kawasan uma aku dan dorang cakap leh datang bile2.. okeh di sini aku nak share surat akuan bujang nye... yeah.. aku jaz gugel sajo...

yah surat ni bertujuan nak pastikan anda ni bujang.. tuk 1st time kawen la.. kalu 2nd taim aku tatau kene ade ke x..hehe

kite bole mintak tanda tangan daripada
1) boss tempat kite kije (paling kacang nak dapat)
2) ketua kampung

*********************************************************************************

Penolong Pengarah,
Bahagian Nikah, Cerai dan Rujuk,
Pentadbiran Undang-undang Syariah,
Majlis Agama Islam Daerah Batu Pahat,
Jalan Bakau Condong,
83000 Batu Pahat,
Johor Darul Takzim.
                                                                                               21 Januari 2013.

Tuan,

Surat Akuan Bujang

Merujuk perkara di atas, saya mengesahkan bahawa (NAMA PEMOHON) nombor kad pengenalan, (IC PEMOHON) merupakan kakitangan di (NAMA SYARIKAT ANDA) yang memegang jawatan sebagai (PEKERJAAN PEMOHON). Mengikut rekod syarikat kami, (NAMA PEMOHON) masih bujang dan belum pernah berkahwin.

2.         Surat akuan bujang ini hanya boleh diterima pakai sehingga selesai permohonan perkahwinan beliau.

Sekian, terima kasih.




Saya yang menjalankan tugas,
 (tandatangan)

(NAMA BOS PEMOHON)
Pengurus



(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)


Sekian sahaja... :)

Monday, 14 January 2013

Widget Counting Kahwin/Anak Lahir (Daisypath)

Assalam...

Aku selalu terfikir.. mane blog yang buat counting kawen tu..cam menarik.. so aku nak letak gak nanti.. pas kawen.. hahahaa :P okeh.. ni link die...

Daisy


Sekian Terima Kasih.

Saturday, 12 January 2013

Rahsia Token LRT Putra & Star Yang Orang Tak Tahu

Assalam wbt

Nak beli token dari kl sentral selalu sesak. So aku plan nak beli dari tempat laen tapi rate yg same. Leh tak digunakan?

Jawapan nye boleh! Semalam aku beli token kat kl sentral untuk gerak dari kl sentral ke bandaraya(star)... Tapi aku x jadik nak gune. Aku naek ktm pulak. Soooo. Bile aku balik dr bandaraya(star), aku decide nak gune token tadi. Aku touch in kat bandaraya n touch out kt gombak! Mang boleh!

Kesimpulannya token lrt boleh digunakan di mana2 stesen asalkan rate nye same!

Sekian ;)

Thursday, 10 January 2013

Kenapa Tak Boleh Campur Makanan Laut Dan Makanan Darat?

Assalam wbt

Aku selalu tertanya2.. kenapa tak boleh campur makanan laut dan darat... yeah.. mengikut diet Rasulullah SAW, Rujukan 1 Rujukan 2 Rujukan 3 banyak lah kite bace kan....

Jangan makan SUSU bersama DAGING . 
Jangan makan DAGING bersama IKAN . 
Jangan makan IKAN bersama SUSU . 
Jangan makan AYAM bersama SUSU . 
Jangan makan IKAN bersama TELUR . 
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD . 
Jangan makan SUSU bersama CUKA . 
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL

ok..penerangan untuk semua blog + artikel... Ini telah terbukti apabila saintis mendapat kandungan di dalam badan ayam mengandungi ion positif,manakala ikan mengandungi ion negatif.maka terjadilah tindak balas kimia.Tindak balas ini merbahaya kerana boleh merosakkan usus. diikutkan logik nye... positif campur negatif = neutral.. kan? bakpe nye nak rosakkan usus? aku bukan lah ilmuan sains mahupon saintis.. tapi aku saje je nak carik gak lebey dalam sket... 



"Cells have a more acidic pH inside the cell than outside (gastric mucosal cells being an exception). Therefore basic drugs (like bupivacaine,pyrimethamine) are more charged inside the cell than outside. The cell membrane is permeable to non-ionized (fat-soluble) molecules; ionized (water-soluble) molecules cannot cross it easily. Once a non-charged molecule of a basic chemical crosses the cell membrane to enter the cell, it becomes charged due to gaining a hydrogen ion because of the lower pH inside the cell, and thus becomes unable to cross back. Because transmembrane equilibrium must be maintained, another unionized molecule must diffuse into the cell to repeat the process. Thus its concentration inside the cell increases many times that of the outside. The non-charged molecules of the drug remain in equal concentration on either side of the cell membrane.

Ion trapping is the reason why basic (alkaline) drugs are secreted into the stomach (for example morphine)[2] where pH is acidic, and acidic drugs are excreted in urine when it is alkaline. Similarly, ingesting sodium bicarbonate with amphetamine, a weak base, causes better absorption of amphetamine (in stomach) and its lesser excretion (in urine), thus prolonging its actions. Ion trapping can cause partial failure of certain anti-cancer chemotherapies.[3]"

okeh.. ikot pemahaman biologi aku setakat tingkatan 5 tu... Rujukan 1 aku check kt wiki jah.. aku x reti nak google kt tempat laen.. okeh.. dalam badan kite, terbinanye drp berjuta2 sel... ni gambo die...(seperti di atas)... sel2 ni kate nye berasid... yg luar kurang berasid dari dalam sel.. kepekatan asid ni berbeza supaya molekul luar gerak masuk dalam sel. gradient concentration bahase inggerisnye.. ni subjek biologi bab 2 atau 3 mase form 4.. x kan x ingat kan? hahaa.. aku pon ingat lagi ni... 

okeh oleh sebab kepekatan ni berbeza, molukel2 kecik leh masuk dengan mudah dengan cara serapan/diffusion.molekul yg berion xleh masuk secare serapan ni.. die ade care laen.. iaitu pengangkutan aktif/active transport.. (leh bukak buku biologi)...ulangan, ayam tu cas positif.. ikan cas negatif kan? maka jadi neutral kan? makaa.... molekul neutral ni leh la masuk dalam membran sel tadi secara serapan... 

then,,, molekul neutral ni tadi dah terperangkap dalam cell membran, dan tercaj sebab dalam sel kan ade asid kan.. ion H+ (hidrogen) banyak.. then, dah tak boleh kuar balik.. sebab badan kite perlukan equilibrium (atau keseimbangan)..kalau nak kuar balik.. kene ade molekul laen masuk then sampai leh same luar dan dalam sel... (susah ke nak imagine?)

so berlaku lah istilah ion trapping. ini x bagos untuk kesan jangka panjang.. di mana leh sebabkan kanser. betul la tu.. sebabkan usus rosak ke ape.. 

jadi aku ase.. kajian aku arini cukup sampai sini.. leh bace wiki tu 10 kali tuk faham kan.. okeh?

Terima Kasih :)

(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Wednesday, 9 January 2013

Karya Bahruddin Bekri (16 setakat ini...)

Assalam.

Aku baru je jengah bookcafe PTS. ok ade dua novel Bahruddin Bekri yang aku beli... hehe.. total RM3o.. yela selepas promosi kan.. ade baucer mebi 15% kot tuk bookcafe.. ok la tu...

yang ni aku nak senaraikan sume buku yg beliau tulis.gigih aku carik kan?

1) Puisi untuk Nadia --> ade
2) Penyiasat Masjid --> ade
3) Perang Kucing --> ade
4) Detektif Bertudung Hitam --> ade
5) Di Mana Terangnya Bulan --> ade
6) Doa untuk Aku --> ade
7) Lelaki Berkasut Merah --> akan dicari di MPH nanti
8) Penulis yang disayang Tuhan --> ade
9) Hidup Penuh Cinta --> ade
10) Skuad Halimunan -->  ade.
11) Diari Mat Despatch 1 --> ade dah!
12) Diari Mat Despatch 2 --> ade dah!
13) Diari Mat Despatch 3 --> ade dah jugak!
14) Diari Mat Despatch 4 --> pun dah ade!
15) Diari Mat Despatch 5 --> latest! da ade jugeeee.. hehee
16) Kita Hanya di Seberang Jalan --> pun da ade! ngee...

semua ade dah..sekarang nak carik adi gempa je.. kalau la sensapa ade.. tolonglah bagitahu aku.. aku nak beli...

ni la die orang nye.. Bahruddin Bekri... :D

Diari Mat Despatch Oleh Bahrudin Bekri (Part 1)

Assalam wbt

Kalau rase2 boring tak tau nak bace ape.. meh la bace cerita Bahrudin Bekri! sangat best! aku suke pasal watak die bersahaja dan banyak info... ade pasal motivasi.. sedey... sume la.. kadang2 aku bace tu sampai nak gelak2 pecah perut.. yg sedey plak.. cm nangis yg teresak2.. penuh emosi la!! setakat ni ade 5 dah series ni.. yg last series (Naluri Ayah).. dalam siri yg ni die da selesaikan sume masalah yg die hadapi mase siri 1-4.. haha.. touching habis...! ok.. nt ade mase aku buat review tuk sume.,,!


Sekian, terima Kasih...

Sunday, 6 January 2013

Bolehkah Solat Jamak Masa Majlis Kahwin?

Assalam wbt...

Bila dah dekat dengan majlis kahwin ni.. aku selalu tertanya2... sempat ke nak solat Zohor.. sebab kan majlis selalu mase tengah hari.. aku tengok ramai la yg langgar je.. adakah aku akan termasok dalam sebahagian orang yg sengaja meninggalkan solat tu? entah.. aku pun tak tau...yela.. member2 pon akan datang dalam waktu tengah hari ni kan... kalau bersanding kol2 tu cam lambat sangat lak... dorang ni jaoh.. xkan nak tunggu sampai kol2 baru leh jumpe pengantin? haha.. semacam itu la yg aku fikirkan...

Jadi malam ni aku semangat carik info adakah boleh jamak kan? kalau ade mazhab lain benarkan... maka kita leh iktikad ngan mazhab lain tuk kes ni... tapi hampa.. sumenye kate xleh...

Okeh.. ade pendapat best ni... Rujukan Lagi Kalau nak bace penuh.. kredit...

Antara solat yang paling popular ditinggalkan pada hari perkahwinan adalah solat zohor. Bukan berlaku pada orang kebanyakan sahaja, malahan ustaz ustazah juga ada yang kecundang kerana tidak memikirkan perkara ini dan seterusnya terperangkap dalam kesibukan.

Antara sebab-musabab solat sengaja ditinggalkan adalah:

1) Terlalu sibuk melayan tetamu
2) Jadual yang padat dari waktu tengah hari hingga petang (sanding, gambar, makan, etc3)
3) Sayang nak tanggalkan solekan sebab dah berjam-jam ditenyeh-tenyeh mak andam kat muka.

Kebiasaannya waktu majlis bermula antara jam 11 - 12 pagi hingga 4 - 5 petang. Bagi pengantin perempuan, mak andam akan tiba pada jam lebih kurang 10 pagi untuk memulakan sesi menyolek. Takkan masuk waktu zohor, nak tanggalkan solekan, lepas solat nak solek balik? Leceh la kan? <_< 

Jadi, apakah kita akan terus membiarkan fenomena ini berlaku pada diri kita (pada yang masih bujang) atau berleluasa di kalangan keluarga dan teman-teman? Sudah tentu tidak.

Ada orang berpendapat, mereka boleh melakukan solat jamak (gabung antara dua solat) kerana darurat. Ada juga yang berpendapat tidak boleh jamak.

Bagi pihak lelaki, mungkin mudah untuk mereka bersolat. Tapi pihak perempuan pula yang susah nak solat dan suami hanya membiarkan sahaja. Pada hemat saya, lelaki sebegini telah gagal melaksanakan tanggungjawabnya sebagai suami pada hari pertama perkahwinan mereka kerana lalai dalam merancang waktu solat mereka.

Antara penyelesaian yang dapat saya bagi adalah dengan mengubahsuai waktu perjalanan majlis sama ada menamatkan majlis awal atau memulakannya lewat supaya ada ruang untuk pengantin bersolat.

1) Mula majlis jam 10 pagi, tamat jam 2 petang  


2) Mula majlis jam 3 petang, tamat jam 6 petang.


Kesimpulannya,,, aku ase aku nak mohon mak abah aku wat majlis kol1230 tuk sanding.. so that aku leh solat zohor di akhir waktu dalam kol4 gitu la.. atlis aku solat kan? xde la aku meninggalkan dengan sengaja...

(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Rujukan :


Di antara sebab diharuskan jamak & qasar ialah, musafir, sakit, pekerjaan yang mendesak, hujan dan lainnya.Adakah perkhwinan itu dianggap mendesak ? pada saya kita masih boleh mengerjakan sembahyang ketika kita mengadakan majlis kenduri kahwin. Contoh sejarah Rasul menjamakkan solat zohor di waktu  asar malah maghribpun , kerana parit belum siap digali, untuk menghadapi musuh  yang bakal menyerang pada bila-bila masa sahaja dalam perang ahzab 6 Hijrah.
Wallahu a'alam

Friday, 4 January 2013

Posibiliti Darah Anak selepas Kombinasi Darah Ayah & Mak

Assalam wbt

Aku tanya kakak aku, die darah ape... kakak aku cakap.. die darah B+... mak aku.. darah O+.. aku plak,, darah A+... tapi at de same time,, abah aku cakap.. abah berdarah A+.. acane lak kakak aku dapat darah B+? logically die patut darah A+ or O+ je laa... hahaa...

Okeh..selepas membace sedikit drp beberape blog, ia nya x mustahil... Rujukan (mebi sumber rujukan agak lemah.. leh check lain... malas nak tepek..hehe)

Ade genetic exception bile anak lain darah ngan mak ayah die... maybe inherit drp atok nenek ke... so kalau one day, ade situasi cam aku..so jangan gelabah la.. kakak aku still kakak aku.. haha...


Usually, child's possible blood adalah seperti di atas... tapi... tapi.. tapi... tuk beberape kes.. exceptional..! ingat tu! hehe

Sekian, terima kasih :)

Wednesday, 2 January 2013

Apa Beza Wakaf Dan Sedekah

Assalam wbt

Semalam aku pergi Masjid Jamek, oh ye. orang sambut new year tengok bunga api, tapi aku dah ketiduran, so aku leh bangun awal tuk berjalan2 di Masjid Jamek. Saje la nak tengok barang2 yg boleh buat tuk hantaran. hehe... alang2 usha2 sogo etc.. best gak,..

Okeh eceli aku pergi kat 1 booth wakaf Quran. mase aku nak bagi duit itu, macik yg jage booth cakap,

"Adik, awak jangan lupe niat wakaf tau. niat wakaf.., bukan niat sedekah..."

Aku tanya balik...

"Ade beza ke wakaf dan sedekah?" (nampak sangat kejahilan aku..."

"Lain dik... "  (sambil tersenyum tapi x nak gitau aku ape bezanya...)

Maka aku arini teringat dan menggugel apekah perbezaannya.... yep.. eceli wakaf dan sedekah ni berbeza....

Sedekah adalah ibadah yang kita lakukan dimana pahalanya adalah hanya untuk ketika bersedekah. Contohnya jika kita bersedekah wang kepada seorang peminta sedekah. Kemudiannya dia akan menggunakan wang itu untuk membeli makanan, setelah habis makanan itu dimakan maka pahala bersedekah hanya setakat disitu.

Wakaf adalah juga disebut sedekah jariah (sedekah yang berterusan) dimana harta itu perlulah bersifat kekal. Ganjaran pahala pewakaf akan mengalir dan berkekalan selagi harta yang diwakafkan itu boleh diambil manfaatnya. Contohnya dengan wang RM10 yang pewakaf wakafkan akan dikumpul dalam satu tabung kumpulan wang wakaf dan kemudiannya akan digunakan untuk membiayai pembinaan masjid. Selagi masjid itu kekal berada disitu, selagi itu pahala kita akan terus mengalir. 

Sumber : Rujukan 1, Rujukan 2

Semoga pasni kalau nak sedekah, kite leh ingat,,, sedekah atau wakaf niatnye... :) In sha Allah

Tuesday, 1 January 2013

Restoran de Arab (nasi arab Masjid Shah Alam)

Assalam :)

Tadi efa bawak aku pekena nasik arab kt shah alam. Lokasi betol2 dalam perkarangan masjid besar shah alam. Kalau tak silap aku name die de arab restaurant kot. Haha. Aku men hentam je. Tak ingat lak name.

Harga berpatutan. Paling murah hantuh chicken. Rm12.50 dah dapat. Tapi tapi tadi kebetulan da abes stok ayam. Maka kami makan lamb hanith,, Rm16.50.. Tu pon dah sedap dah! Haha. Paling mahal Rm21.50! Pastu air rm1 saja dan kalu nak refill 10 kali pon boleh. Unlimited refill! Haha. Ade ais skali. Eh air yg ade. Air sirap, teh o dan teh arab,,

Overall aku puas hati sangat!!! Sedap giler! Ramai kot orang yg datang. Nak gi sini leh masok pintu masjid paling belakang, iaitu pintu yg berada di round about bulatan masjid. Memang ade 1 pintu je tu. ok. Selamat mencuba.



Sekian terima kasih.

(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)