Tuesday, 15 May 2018

Bermain di Taman Tasik Cyberjaya

Assalam wbt

Kalau terasa nak mengajak anak bermain playground, main gelongsor yang banyak, bolehlah datang ke Taman Tasik Cyberjaya. Besar juga tempatnya. Yang penting tak boring, dan tak berapa ramai, tak macam kat Taman Layang-Layang Kepong hari itu.

Ada juga banyak kereta mainan, basikal sewa, main buih. Kawasan luas untuk berjogging juga. Parking kereta juga banyak dan percuma. Okay ada juga gerai kecil jual aiskrim, air dan nugget sosej tu. Jadi not bad lah overall. Kalau ada masa boleh datang sini.






Yang penting
1. Lepas bermain basuh tangan dan kaki anak anak.
2. Balik rumah, mesti mandi. Paling koman (read : at least) tukar baju anak
3. Kalau anak tak sihat, cepat2 buat pencegahan, bagi ubat demam


Selamat bermain !

Sunday, 13 May 2018

Review IPTV Box Axia

Assalam wbt

Hari ini nak review IPTV jenis box axia.. setahu saya, banyak sangat jenis iptv, boleh google sewenang-wenangnya di internet, facebook, iklan2 di tepi jalan.

Axia tv

Ini modemnya. 

Iptv
1. Internet kat rumah mesti atleast 10Mbps baru dia tak tersekat2. Kami guna internet maxis, so far okay lah
2. Boleh beli pin no ikut berapa bulan nak subscribe. First try 3 hari free, kalau okay, continue sebulan, 3 bulan, 6 bulan atau setahun. Lagi banyak bulan subscribe, lagi murah. 
3. Sebulan bayar RM40, 12 bulan RM270. Gitu... Ikut pakej dia lah kan.. 
4. Boleh tengok astro semuaaaaaa channel ! Tapi kalau hujan, masih tak boleh tengok, sebijik mcm astro ! Hahahah
5. Boleh tengok VOD astro. Video on demand, alah yg ada channel khas astro tu.. asal dia masuk je kat astro, kita boleh lah tengok jugak. Kahkah. Sejenis malas donlod.
6. Boleh bukak youtube direct dari sini. Tak payahlah guna laptop n hdmi cable. Hihi
7. Cara nak masukkan pin ke apa, nanti penjual akan bagi manual. Senang nak roger. Okay lah not bad. 
8. Kekadang internet slow nak mamp** , jadi hang loading gitu je.. nak tak nak ko reset. Macam mana nak reset? Cabut wayar cable RJ45 tu, yg color kuning spt gambar di atas. Atau off saja bekalan elektrik di plug. Hihi


Okay semoga beli tu tak salah pilih.

Saturday, 12 May 2018

Keputusan Calon Ansara dalam PRU14

Assalam dan hi


Ini before PRU14. Jumlahnya 29 calon, mewakili tiga parti.



 Nah selepas memperoleh keputusannya. Tarraaaa....


Okay ada 6 orang yg menang. Not bad! All the best dlm memajukan negara... Insha Allah

Friday, 11 May 2018

Bermain Indoor Games di Star Avenue Subang

Assalam wbt dan Hi


Naqib, Nasuha dan Nisa riang gembira bermain indoor games di sini. Harga pun berpatutan.
Budak-budak bawah dua tahun tak perlu bayar dan percuma untuk seorang penjaga (mama atau babah). Kalau mama dan babah, dua-dua nak ikut masuk, kena tambah RM5 ye.

Kalau budak-budak tiga tahun dan ke atas lah senang cakap, perlu bayar RM10, dan percuma untuk seorang penjaga juga (mama atau babah). kalau mama dan babah, dua-dua nak ikut masuk, kena tambah RM5. harga untuk 120minit kalau tidak silap.

Mama babah boleh join main gelongsor yang agak tinggi. best okay!  haha... pastikan anak-anak pakai seluar panjang. senang sikit nak main, kang luka sana sini. dah siap main, basuh tangan dan kaki untuk mengelakkan bakteria jahat.

nah gambar untuk menambahkan keriangan,

nampak tak tinggi tu gelongsornya.

bertemakan istana lama cerita dongeng omputih.

ini gambar dari bahagian atas.

bersemangat. awal-awal malu-malu kucing. lama-lama berdikari

abang Naqib lagilah tak boleh dibendung. suka sangat kat sini. haha


yang bahagian ini saja dua-dua takut nak lalu.


tengok tu, sampai terbalik balik. hehe


jemputlah datang sini. di tingkat 2, star avenue subang. parking free.. jimat.,...........

Thursday, 10 May 2018

Bermain Indoor Games di Molly Fantasy Wai Wai Park, Main Place USJ

Assalam wbt

Mungkin ada yang tidak tahu, Main Place terletak di USJ 21, Subang Jaya. Berdekatan dengan KFC USJ21, kalau lalu hiway PLUS, exit di USJ Hicom, senang kata sekarang semua boleh waze.

Di sini disediakan indoor games yang menarik utk anak-anak di tingkat 2.

dari kiri, Nasuha, Annisa, Naqib

Setiap 120 minit, RM10 waktu hari biasa. kalau weekends, RM12. okay ada satu lagi  indoor games yg super mahal kat main place, itu lokasi di tingkat 4. tak mampu ler. haha

masuk nanti dia bagi sticker. adalah isi borang sikit, benda biasa sahaja..

nah main masak-masak 

semangat tak dak kecik ni memanjat. selagi boleh!

naik turun naik turun.. macam itu saja. 

mama babah duduk tepi tunggu dan lihat atau join main sekali. mama babah tak bayar pun.

nah mainan yg paling best bagi bebudak kat sini. tapi drive guna kaki sendiri. hehe... 


yang paling penting, selepas bermain di kawasan indoor games macam ini, tangan dan kaki mesti dibasuh dengan bersih sebelum makan atau minum. selepas itu, balik rumah mesti mandi ! tak mandi pun, mesti tukar baju dan seluar... okay? ini adalah untuk mengelakkan apa-apa anasir jahat (read : bakteria) okay sekian, terima kasih !

Monday, 7 May 2018

Jual Popia Cheese, Shah Alam

Assalam wbt

Kalau kau orang malas macam aku, malas nak gentel2 popia cheese, marilah membeli dekat Mama Nita +60173175650.

Harga, RM4 utk 6 keping. Memang sedap sangatlah!! 


Tapi kalau korang rajin gila nak buat sendiri, ini resepi dia... Silalah buat ya... 




Okayyyy babai.... 

Sunday, 6 May 2018

Makanan yang Kaya Dengan Zat Besi

Assalam wbt

Makanan yang kaya dengan zat besi.

👍👍👍👍👍👍






Sebagai simpanan nota saya.

Saturday, 5 May 2018

Program Jalinan Kasih 2018

Assalam wbt


Office kami menjalankan program Jalinan Kasih 2018. Kami melawat ke sini,

Rumah Amal Kasih Bestari
Lot 5930 Jalan Jati, Kg Melayu Subang, 40150 Shah Alam, Selangor

Di sini, anak-anak dilatih berdisiplin, sangat elok perangai masing-masing. Penghuni hampir 70 orang, daripada umur 1 tahun hingga 12 tahun. selepas 12 tahun, dipindahkan ke cawangan lain. penjaga dalam 4 hingga 5 orang.

Apa yang kami nampak di sini, ramai penduduk yang prihatin, sebab barang-barang banyak, buku pun banyak. yang mereka perlukan sebenarnya wang sumbangan, sebab banyak yang nak ditanggung, dari segi perbelanjaan harian dan sekolah. Dengar kata, rumah ini di bawah jagaan JKM, jadi okay lah juga, ada orang pantau.

ini bahagian dalam rumah.

Barang-barang lain dan keperluan harian.


Suruh beratur pun senang.


okay nak cakap budak kecik tudung pink ni speciality dia pandai bergaya macam model, haha...

budak ni pulak, suka sangat nak tengok gambar dia selepas kita ambil gambar.
okay lukisan kat belakang tu, cantik serius! kalau kat oversea mau jual mahal tu. kat sini, tak laku. hadoiyai

makan nasi ayam sama-sama. pastu depa doa sama-sama. yang kelakarnya, gaduh2 sebab nak gelang getah warna kuning tu. sudahnya, kami bukak sup, bukak sos nasi ayam tu, semua pakat-pakat bagi kat depa. sorang dapat 3 gelang, puas hati. hehe

nah, ada yang nak kicap lebih, ada yang nak sambal lebih... 

okay nak cakapnya, bebudak sini dahaga kasih sayang bapa kot. sebab diorang memang suka berkumpul dengan staff laki. sebahagian sahaja tau mereka ini. yang lain-lain pergi sekolah kebangsaan. mereka ada kenderaan yang membawa ke sekolah. 



sedikit cenderhati daripada kami.


dengar cerita daripada pengasuh, budak-budak kat sini kebanyakannya adalah orang susah, anak yatim, yang adik beradik ramai... macam tu lah... mereka lebih kepada kurang kasih sayang, sebab pengasuh tu bukan bersama mereka setiap masa, tak boleh bermanja sangat. kesiannya lah bila bayangkan. semoga lebih ramai penyumbang utk anak-anak bertuah seperti mereka..


Yang pasti, semoga mereka berjaya suatu hari nanti.

Friday, 4 May 2018

Keropok Nasi Yumah Sedap Sangat !

Assalam wbt

Nah produk Seri Medan , Batu Pahat Johor

Contact kami pun boleh. 0176806258

Ini ha kejadiannya. Cantik tak??


SEBUNGKUS RM5 OKAY !!


Asal daripada nasi tau. Seriusli nasi dan sangat sedap !!

Nasi campur dgn tepung sikit. Kretif kan.