Wednesday, 20 February 2013

Masa Mustajab Doa - Moga abah kuat..

Assalam...

kami masih berharap dengan kuat.. walaupun abah da x sedarkan diri sejak 12 ari yg lalu tapi kami masih setia menunggu dan menunggu dengan penuh pengharapan.. kami yakin Allah tu Maha Kaya dan Kasih pada hambaNya... Ya Allah bagi peluang kat abah aku sekali lagi tuk menjadi hambaMu yg terbaik..dan bagilah kami peluang supaya dapat membahagiakan abah lagi...

Tempat yg mustajab doa where aku memang susah nak datang....


  1. Dalam Masjid Al-Haram, terutama di hadapan Kaabah.
  2. Multazam, diantara Hajar Aswad dan pintu Kaabah.
  3. Ketika melihat Kaabah.
  4. Ditempat Melakukan Tawaf.
  5. Di sisi Telaga Zam-zam ketika tenggelam matahari.
  6. Di belakang Maqam Ibrahim di Masjidil Haram.
  7. Di Hijir Ismail.
  8. Di sisi Multazam.
  9. Di bawah Pancuran Emas.
  10. Di tempat Sa’i.
  11. Di atas Bukit Sofah.
  12. Di atas Bukit Marwah.
  13. Di Padang Arafah.
  14. Di Arafah terutama selepas Asar menjelang tenggelam matahari.
  15. Di Muzdalifah.
  16. Di Mina.
  17. Di sisi Jamrah Al-Ula.
  18. Di sisi Jamrah Al-Wusto.
  19. Di sisi Jamrah Al-’Aqabah.
  20. Dalam Masjid Nabawi (di Madinah), terutama di Raudhah.
  21. Di Masjid Al-Aqsa, Baitul Muqqadis.
  22. Di makam para Nabi dan Rasul.
  23. Di dalam semua masjid.
  24. Di tempat yang sunyi.


jadi aku search... masa yang mustajab berdoa... So mari kite berdoa untuk abah.. kami masih percaya pada miracle Allah... insha Allah.. AlFatihah tuk roh dan jasad abah...


  • Selepas azan
  • di antara iqamah dan solat
  • ketika sujud dalam solat dan setelah membaca tasyahud dan sebelum memberi salam
  • selepas solat
  • di antara dua khutbah Jumaat
  • satu pertiga malam yang akhir
  • waktu sahur
  • waktu hujan turun
  • di tengah medan perang'
  • semasa melihat kaabah
  • ketika tawaf dan sai'e
  • ketika berpuasa
  • ketika ditimpa kesusahan atau penderitaan
  • selepas membaca al-Quran
  • waktu hampir berbuka puasa
  • selepas minum air zam zam
  • ketika berkumpul di majlis ilmu atau zikir
  • ketika bermusafir


Wednesday, 6 February 2013

Daftar Nikah Negeri Johor menggunakan e-NCR

Assalamualaikum wbt

untuk anak muda mudi rakyat negeri johor yang nak bernikah pada bulan 4 2013 dan seterusnya, permohonan online adalah diperlukan... kite da xyah isi borang lagi... sebab mebi skang ade program mencintai alam sekitar kot..tu yg isi online je..automatik tros tersimpan dalam server.. senang sket.. hehee... so cara nya.... paling utama... mesti register e-NCR 90 hari sebelum nikah...ase nak awalkan je nikah.. gune tangan je tulis... kan senang.. hahahahaahaa.. nonsense..

1) masuk laman web e-NCR Johor
2) isi & lengkapkan butiran untuk register id pengguna
3) dalam tempoh 14 ari, sahkan pendaftaran id pengguna di pejabat kadi daerah.. leh call je...ni num phone pejabat kadi di johor
      - johor bahru 0722892940
      - muar 069521573
      - batu pahat 074333142
      - segamat 079311330
      - kluang 077771245
      - pontian 076871926
      - kota tinggi 078831348
      - mersing 077998850
      - ledang 069786290
      - kulaijaya 075995602
4) akses e-NCR, klik menu (laki/perempuan) permohonan kebenaran nikah
5) isikan maklumat pada ruang permohonan kebenaran nikah
6) dapatkan maklumat 2 orang saksi (isi dalam online gak)
7) pasangan hadir ke pejabat agama bersame dokumen lain
    - print borang yg kita isi dalam e-NCR tadi
    - salinan ic kite yg nak kawen
    - salinan ic saksi kite dua orang tu
    - surat akuan bujang yg dah ditandatangani oleh orang islam (rujuk)
    - laporan kesihatan hiv : kalau nak buat kt negeri mane2, amek borang kebenaran kt negeri tersebut
    - surat kebenaran kahwin di luar kawasan (drp pihak laki - kalau laki orang laen negeri)
8) surat kebenaran berkahwin (borang 3) dikeluarkan oleh pejabat agama daerah
    - mase tu,soal jawab interview light2 sekali,.,, ok anto by hand,, dan xleh wakilkan
9) permohon menyerahkan dokumen berkaitan bersama surat kebenaran berkahwin kepada pasangan. dan serah kepada jurunikah/kadi.. ni untuk booking bile nak nikah.. pagi petang malam ke... hihi

nota untuk periksa kesihatan, kalau negeri johor strict sket.. kalau amek borang periksa hiv kt negeri johor, maka med check kene buat kat mane2 klinik or hospital gomen negeri johor saje.. kalau nak buat kat negeri laen boleh je..tapi amek borang periksa hiv kt negeri tersebut.. kalau negeri laen, valid hiv result ni untuk 6 bulan.. tapi johor valid 3 bulan aje.. hehe... strict kan? okeh pastu kalu negeri laen leh je wt kt hospital or klinik swasta..tapi johor xleh kan... sabar je la.. renyah sket...

ok memandangkan negeri johor agak complicated, maka encik tunang kene la meregisterkan pernikahan kami ni kat negeri beliau dulu... then baru la aku yg meneruskan...

kalau x faham gak.. leh call mane2 num tepon tadi.. ni dah datang kat pejabat agama..tu yakin nak menulis tu... hihi... ok..selamat berusaha!!


Sekian, terima kasih.

Tuesday, 5 February 2013

DIY Projek Kahwin "Blog How Sweet You Can Be"

Assalam

wah.. arini aku banyak belajar DIY... okeh... aku nak share link

1) Blog Ini

2) Blog Lagi

3) Kalu nak beli barang DIY, search dalam fb "Your DIY Project Supplies"

Aku dah follow blog die..sangat keterujaan..dan nanti aku nak follow salah 1 projek DIY die... hehe :)