Tuesday, 30 October 2018

Review Restoran The Third Letter, TTDI Jaya

Assalam wbt

Bersempena menyambut ulang tahun kelahiran aku yang ke xx , encik Babah telah membelanja makan di The Third Letter, TTDI Jaya. The only cafe hipster in TTDI Jaya, i guess. Suasana ala-ala romantik dan simple sangat menambat hati kami. Aaaa gituew. 

Sudah dapat menu list daripada waiter, sila pergi ke kaunter sendiri ya. Tiada istilah waiter ambil order di meja. Sila Sila  perhatian. Hihi. Boleh bawa sekali kertas menu tadi atau boleh tengok sahaja di kaunter tersebut, ada juga tertampal menu ya. Makanan akan dihantar ke meja, jadi jangan risau. Masa order, just tunjuk meja mana kita duduk, nanti cashier akan tulis table berapa. 

Lasagna

Chicken chop

Maaflah harga harga standard harga yahudi orang cakap, hihi. Lime+lemon+xxxx harga RM12. Jadi kami mengambil keputusan untuk membeli segelas air sahaja. Kalau haus lagi, sila telan air coway office sampai perut kembung. 

Okay rasa sedap, itu sahaja. Staff okay, ceria. Servis biasa, tidak cepat sangat, tidak lambat sangat, just nice. Yang penting boleh tapau, ada surau juga. Ruang luas, tapi jarak meja dengan kerusi agak sempit, tidak perasan pula meja kekal (sudah diskru terus ke simen atau tidak). Saya muat sahaja, cuma saya lihat jiran meja sebelah. Maaf bah. 

Overall sesuai untuk business meeting di sini. Boleh waze The Third Letter, Taman TTDI Jaya, seksyen U8, Shah Alam. 

Terima kasih. 

Saturday, 27 October 2018

Review Rak Ikea (Hyllis) Yang Berharga RM49.90

Assalam wbt

Sebenarnya pemasangan set rak ikea ini mengambil masa lebih 2 minggu. Maksud saya, kami sudah membeli sejak dua minggu lepas tapi Babah Naqib yang lambat sangat pasang.

Sangat murah! Jadi kami mengambil keputusan untuk membeli satu sahaja terlebih dahulu. 

Tarraaa dah siap pasang!!!!! Haaa... tepuk..............

Komen saya.
1. Rak Hyllis sangat sangat super duper fragile, kahkah, betul ke word ini? Tetapi sangat mudah dibentuk. Kalau siapa-siapa pernah jumpa zink atap / bumbung rumah, haa material macam lebih kurang sama.
2. Kenapa saya cakap fragile? sebab, masa proses mengangkat di rumah, saya terjatuhkan rak yang belum dipasang. kesannya, habis bengkang bengkok! Nasib baik waktu masih awal, jadi saya ambil penukul atau hammer untuk lenturkan semula seperti sediakala. Malangnya bentuk tidak begitu cantik. 


Nasib baik Babah Naqib pandai sangat pasang (hihihihi tak boleh letak gambar sedang memasang rak, bukan tatapan umum) jadi ambil masa tak sampai 2 jam. Yelah, dah senget benget kot rak. Terima kasih Babah...... we love you. 

Wednesday, 24 October 2018

Easy Pizy How to Split Column in Ms Excel

Assalam wbt


Bagaimana hendak Split Column from Single Column to Multiple Column ataupun bagaimana hendak membahagi satu colum kepada beberapa column di ms excel. Ia boleh menggunakan button yang ada di excel atau juga formula excel itu sendiri. Lets check it out!

Niat di hati hendak mengasingkan nama dan description perkataan dalam satu column eperti contoh ini kepada dua column.

Title:PI Engineer
Name:Fara
Company:Trisystems 

Nak jadi seperti, dua column (nama dan description)

Title: PI Engineer
Name: Fara
Company: Trisystems
Setiap perkataan berlainan saiz. 

Cara paling senang ialah, anda highlight satu column A seperti di atas. pada ribbon ms Excel, pilih Tab Data, kemudian, pilih Text to Column, kemudian tanda pada check box "deliminated", pilih button Next

pilih bawah sekali, others, pada kotak kecil putih, tulis ":" (iaitu seperti apa yang kita mahu)

taraaaaaaa.... hasilnya!!!!


walau bagaimanapun ini bukan pilihan yang terbaik. jika tulisan asal banyak sangat titik dua bertindih ini ":" maka nanti hasilnya seperti di bawah. 

contohnya,

Nama:Fa:ra
Title:PI:Engin:eer

Tak pasal2 jadi banyak column.


tengok. jadi pelik pula.. hihi.. bagaimana nak ubah?



nah ini penyelamatnya... sila buat okay?

cari length atau panjang perkataan terlebih dahulu. formula length, =LENGTH(A1) = B1
cari di mana titik dua bertindih =FIND("A1,1)  =C1
pilih untuk asingkan yang titik dua bertindih ke paling kiri =LEFT(A1,C1) 
untuk asingkan yang abjad selepas titik dua bertindih =MID(A1,C1+1,B1-C1)

kemudian sudah dapat apa yang dihajati, copy and paste without formula okay? 


Semoga bermanfaat. 

Tuesday, 23 October 2018

Review Nasi Ayam Kunyit Mak Rock, Menara PNB Kuala Lumpur


Assalam,

Assalam wbt

Nasi Ayam Kunyit Mak Rock in the house. Sedap dan murah sangat! bahagian pun banyak. 


Daripada gambar juga sudah nampak sangat menyelerakan. Wah Wah. Rasa nak makan banyak-banyak kali. Nasi Ayam Kunyit Mak Rock paling sedap di Kuala Lumpur barangkali. Macam mana nak datang sini? Boleh waze “Menara PNB Kuala Lumpur”.

Jalan agak bersimpang siur dek kerana pembinaan LRT tetapi anda mesti percaya dengan waze sebab kalau betul-betul ikut memang boleh jumpa. Menara PNB terletak di Jalan Tun Razak, bersebelahan dengan G Tower. Jika anda berada di Jalan Tun Razak, Menara PNB di kanan bangunan G Tower. Contoh tidak guna Waze. Dan jadikan G Tower sebagai panduan untuk mencari Menara PNB. Menara PNB ala-ala corner lot sebab banyak jalan tutup.

Suka saya ingatkan, kalau nak datang sini, bawa touch n go siap-siap sebab untuk parking ke sini, anda hanya boleh guna touch n go sahaja. Untuk pass visitor RM3.50 sekali masuk. Pastikan kad touch n go anda ada lebih daripada nilai tersebut.

Harga lauk ayam kunyit RM5.

Harga lauk daging kunyit RM5.

Harga lauk sotong kunyit RM7.

Harga lauk campur RM8.

Harga tambah telur mata RM1.


Kalau harga tidak berubahlah ya. Yang penting harga mampu milik. Hihi. Kesai ini dibuka pada pukul 11 pagi sahaja. Weekend tak pasti buka ke tidak. 

Selamat mencuba!


Monday, 22 October 2018

Melihat Matahari Terbenam di Kuala Lumpur, KL Heli Lounge

Assalam wbt

Mesti ramai yang suka melihat matahari terbenam atau sunset tidak kira di mana sekalipun. Hari ini saya ingin berkongsi tempat hendak melihat sunset di Kuala Lumpur. Bukan di tepi pantai sahaja, di tengah kota juga ada. Tempat ini juga sudah digazetkan menjadi tempat tarikan di Kuala Lumpur.

Anda boleh datang ke sini dengan waze "Heli Lounge Bar" atau Menara KH, Jalan Sultan Ismail. Tempat agak sesak jadi pastikan sudah berada di KL pada pukul 5 petang. Parking di B3 atau B4 sahaja, RM12 sekali masuk. Parking banyak, so jangan risau. Sampai sahaja terus naik ke tingkat 34. Kalau tak pasti boleh tanya dengan pengawal yang menjaga.

KL Heli Lounge adalah ruang terbuka di tingkat atas. Ia akan dibuka pada pukul 6 petang sahaja. Sementara menunggu pintu dibuka, bolehlah duduk-duduk sahaja di bar mereka. Air yang kami order, air lemon dan air limau purut sahaja (lemon dan lime juice). Yang lain-lain macam syubhah. hehe. Harga segelas ialah RM25. Paling murahlah tu ya. hihi...

Oh ya, jika anda ingin ke sini dengan menaiki kenderaan awam atau public transport, boleh menaiki monorel, terus ke Raja Chulan. Kalau naik bas, saya tidak pasti pula.

inilah tangga yang menghubungkan bar dengan kawasan open-air tadi. banyak juga anak tangga yang perlu dilalui. hati-hati, sebab agak sempit. Boleh bawa air yang sudah dipesan tadi ke atas. 

Di belakang kami ada sunset. Ramai di sini nak ambil gambar kenangan, kami juga tidak mahu ketinggalan. 

Berlatar belakangkan Menara Berkembar Petronas, KLCC. Cantik kan?

Sekali tengok macam sedang melawat di luar negara sebab lebih ramai bukan Malaysia daripada Malaysia. Meja dan kerusi agak terhad, siapa cepat dia dapat. Actually gelas ini lebih kepada nak "chop" kerusi dan meja. hehe. kalau nak bergambar sekejap, ada lagi kerusi kita tu, tiada orang ambil. 

Selepas pukul 9 malam, partay (bak kata kawan saya) parti  akan bermula. Sila pakai dengan pakaian yang sesuai, jika tidak anda akan kena halau. Kami hanya sampai azan maghrib saja di sini. Turun ke tingkat 5 untuk menunaikan solat fardhu Maghrib, lalu pulang ke rumah. 


Jadi, jomlah datang sini.

Sunday, 14 October 2018

Review Sate Willy di Cawangan Kajang

Assalam wbt

Pada minggu lepas, kami sempat mengunjungi Restoran Sate Willy cawangan Kajang. Kedudukannya di deretan kedai dan berhadapan dengan tapak pembinaan mungkin menyebabkan tidak ramai berkunjung ke sini. Sebenarnya kami tidak tahu rasanya bagaimana. Kami hanya pergi ke sini kerana mencari sate terdekat yang bukan Sate Hj Samuri. Restoran Sate-Sate lain tidak banyak di review oleh geng bloggers dan google.



Saiznya agak besar tetapi harganya agak mahal. Secucuk sate daging berharga RM1.20 manakala secucuk sate ayam berharga RM1.10. Sayangnya servis terlalu lambat! Kami terpaksa tunggu lebih kurang 30 minit. Sebenarnya sate ayam sudah selesai dibakar, tetapi stail mereka tunggu juga selesai membakar sate daging baru menghantar ke meja kami. Sudahnya tidak habis dimakan kerana perut sudah masuk angin. Semasa mereka membakar sate daging giliran kami, dalam anggaran selepas 20 minit kami menunggu, sekumpulan perempuan singgah ke restoran ini. Untung mereka, tunggu sahaja 10 minit dan order sudah sampai. Pelayan juga menghantar kepada meja tersebut terlebih dahulu kerana mereka duduk lebih dekat dengan kaunter berbanding kami. 

Sepatutnya mereka boleh saja menghantar sate ayam sementara menunggu sate daging selesai dibakar. Nasib baik ada juga kata maaf. Kalau tidak, rasa nak marah. Yang penting, kami boikot Sate Willy. Selepas ini, kalau teringin sate lagi, kami tetap akan memilih Sate Hj Samuri. Titik. Servis mereka sangat bagus, jauh berbeza dengan Sate Willy. 


Friday, 12 October 2018

Review Guna Umobile GX50 di Area Shah Alam dan Subang Jaya

Assalam wbt

Alhamdulillah jimat duit saya semenjak menggunakan plan postpaid Umobile Giler GX50. Jimat dan berbaloi-baloi sangat. Dengan harga RM50, saya mendapat servis internet tanpa had dan panggilan tanpa had! Kalau sebelum ini, setiap bulan saya akan menghabiskan sekurang-kurangnya RM80 untuk bil telefon tetapi sekarang sudah jimat RM30!

Buka laman web ini Umobile

Pelan Umobile ini boleh didapati di mana-mana cawangan di seluruh negara. Mudah hendak jumpa, kadang-kadang ada booth kecil di pasaraya seperti Giant atau Tesco. Kita boleh mengekalkan nombor sekarang. Tempoh untuk menukar nombor mengambil masa dalam dua hari sahaja. Mudah! Cuma bayar RM50 sebagai advanced payment dan RM10 sebagai yuran pendaftaran.

Oh ya, suka saya ingatkan, kelajuan internet hanyalah dihadkan kepada 3Mbps iaitu terlalu kecil. Namun, jangan berprasangka buruk. Di kawasan Lembah Klang yang berkepadatan tinggi kebiasaannya sudah ada pencawang dan sistem komunikasi yang baik.

Pada awalnya saya agak ragu-ragu kerana rumah kami tinggi, mungkin banyak path LOS atau banyak halangan yang menyebabkan tidak dapat liputan atau coverage. Namun sangkaan kami meleset kerana kami masih juga boleh menikmati dengan aman.

Kadang-kadang sahaja ada masalah, sekali sejak tiga bulan melanggan Umobile.


Oleh kerana ianya internet tanpa had, jadi saya menggunakannya sehabis baik! Dalam masa sebulan, dalam 50Gb! uwahhhh. Walhal di rumah ada juga WiFi Maxis 30Mbps. 


Terima kasih.

Thursday, 11 October 2018

How to Solve When Windows Stuck / Hidden Behind Taskbar?

Assalam and Hi

How to solve when windows and any application like ms excel, ms word, google chrome hidden behind task bar. i have tried many solutions like magnifier, autohide task bar, but it didnt resolve at all. still stuck behind the taskbar... ottokey?? 

Tiba-tiba, windows dan aplikasi-aplikasi lain seperti ms word, google chrome dll bersembunyi di belakang taskbar bawah itu. Sungguh annoying kan? jadi saya cuba pelbagai cara tetapi tidak berjaya. 

Namun begitu, cuba cara ini ya... 

nampak ke? bahagian bawah tu?

So.... Here is one of the solutions. What i did just now is: 

1. Right click on desktop
2. Click on Personalize (pop up window come out)
3. Click Display (left at bottom)
4. Change Display Settings
5. Resolution (change anything, let say 1280 x 768)
6. Click Apply
7. Restart
8. Change back resolution to recommended version




SETTLE. Hope it helps. 

Tuesday, 9 October 2018

Hak Pemilikan Strata Untuk Rumah Kos Rendah


Assalam wbt

Kebiasaannya hak milik strata untuk rumah kos rendah selalu diabaikan. kebanyakan pemilik rumah tidak tahu kewujudan hak milik ini. Kesannya, walaupun sudah tinggal di rumah tersebut lebih 20 tahun, hak milik masih berstatus Master. Bukan setakat hendak menjual rumah, malah untuk proses pembahagian harta juga akan mengalami proses yang agak sukar. 

Ada dua jenis pemilikan iaitu pemilikan tunggal atau Master Title dan pemilikan strata atau Strata Title.

Hak pemilikan strata ini diberikan kepada pemilikan berbentuk bangunan, blok berbilang tingkat atau  berbiblang lapisan petak tanah yang dibangunkan di atas sebidang tanah bermilik. Perkataan strata merujuk kepada unit yang dipecah dibahagi kepada berbilang lapisan. Hakmilik strata mulanya telah diperkenalkan pada 1966 melalui Kanun Tanah Negara Malaysia 1965, untuk meningkatkan perundangan bagi pemilikan bangunan berbilang tingkat. Sebelum ini ia dikenali sebagai hak milik subsidiari dengan rujukan bangunan yang didirikan di atas tanah berimilik. Pada pindaan 2007, konsep hakmilik strata diberikan kepada blok berbilang tingkat atau berbilang lapisan petak tanah yang dibangunkan di atas sebidang tanah bermilik. 

Secara mudahnya, pemilikan strata sangat penting terutamanya kepada rumah pangsa, rumah flat, rumah jenis kondo dan rumah jenis pangsapuri. Semasa proses pembelian rumah, kita tidak didedahkan dengan jenis pemilikan rumah, namun sebenarnya by default ialah pemilikan Master iaitu masih bawah hak milik pemaju (developer) perumahan seperti Sime Darby, SP Setia, Glomac dan sebagainya. Dalam tempoh enam bulan penyerahan kunci kepada pembeli rumah, pihak pemaju akan memberi surat penyerahan strata kepada pembeli.

Pembeli perlulah sentiasa memastikan tidak terlepas apa-apa surat. Surat itu perlu dibawa ke pejabat Pemaju untuk menandatangani proses pindah milik. Di dalam surat itu, dinyatakan nombor strata rumah. Nombor ini sangat penting ketika proses jual beli rumah. Andai kata suatu hari nanti, anda berniat untuk menjual rumah tersebut, nombor tersebut akan digunakan untuk membuat carian geran di Pejabat Tanah dan Galian Negeri atau Daerah.


Seperti kes saya, saya ingin membeli rumah kos rendah di Subang Jaya. Nombor geran yang terdapat di dalam salinan SNP rumah masih lagi pemilikan berstatus master. Kemungkinan besar tuan rumah mengambil sikap sambil lewa untuk tidak menukarkan status rumah tersebut. Oh ya, anda boleh memeriksa nombor strata di pejabat pengurusan, untung-untung mereka ada menyimpan data. Jika pejabat pengurusan rumah pangsapuri ini tidak dapat memberi maklumat ini, jadi kita perlu minta maklumat itu daripada pemaju rumah.  Penyelesaiannya, kita perlu meminta bantuan daripada lawyer yang biasa membantu proses jual beli rumah di kawasan ini. Mereka tentu arif dengan siapa perlu dirujuk.

Pihak lawyer  akan menghubungi pemaju untuk memaklumkan akan ada proses jual beli rumah untuk unit tersebut. Dengan itu, terhasillah Undertaking Letter daripada lawyer kepada pemaju. Proses ini mungkin memakan masa lebih dua minggu. Kerana itu, saya ulangi, kita perlu mencari rumah yang mudah hendak dibeli dan tuan rumah asal seorang yang mudah memberi kerjasama. Lawyer yang bijak mungkin boleh memujuk pihak pemaju untuk menyemak nombor strata dahulu sementara keputusan rasmi dikeluarkan. Ya lah, mahu tunggu dua minggu itu agak lama.

Okay, sesudah kita mendapat nombor strata daripada pemaju rumah tadi, jangan lupa lengkapkan permohonan seperti post saya sebelum ini.

Friday, 5 October 2018

Cara-Cara Hendak Membeli Rumah Second, Rumah Kos Rendah di Selangor


Assalam wbt

Saya ingin berkongsi pengalaman untuk membeli rumah second hand bertaraf kos rendah. Ada banyak perkara perlu diambil kira sebelum membeli rumah tersebut.  
1
      1. Pastikan rumah itu memang rumah kos rendah. Bagaimanakah untuk mengetahui status rumah ini? Boleh tengok di dalam Perjanjian Jual Beli Rumah atau SNP Agreement. Dari situ memang nyata tertulis, rumah kos rendah atau low cost house.

Kenapa perlu tahu rumah ini kos rendah atau tidak? Kerana, jika rumah kos rendah, cara jual beli adalah sedikit berbeza berbanding belian rumah bukan kos rendah. Rumah kos rendah, agak leceh dan memerlukan kesabaran yang tinggi.



2.   2. Sudah pasti rumah kos rendah? Pastikan syarat-syarat ditepati iaitu
·         warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas
·         Jumlah pendapatan pembeli dan pasangan tidak melebihi RM5,000
·         Pembeli dan pasangan tidak memiliki rumah di Selangor
·         Tertakluk kepada kelulusan pihak berkuasa negeri.

3.   3. Pastikan tuan rumah mudah dihubungi dan mahu berkerjasama. Kenapa? Sebab banyak sangat perkara yang perlu diuruskan. Sila minta SNP jika niat nak beli dengan serious, atau serious buyer bak kata orang hinggerish.

4.   4. Pastikan rumah tersebut tiada tunggakan dari segi maintenance, bil air, bil elektrik. Anda boleh bertanya dengan bahagian pengurusan rumah tersebut.

5.   5.  Rumah juga bebas daripada masalah paip, longkang tersumbat, tiada bocor dari rumah atas. (kebanyakan rumah kos rendah ialah rumah flat atau bertingkat-tingkat). Anda boleh bertanya dengan jiran di bahagian atas, di bahagian bawah atau sebelah.

6.   6.   Rumah juga mestilah tidak perlu ada major renovation atau pengubahsuaian yang berlebih-lebihan. Suka saya ingatkan, KWSP kita boleh digunakan untuk membeli rumah pertama. Jadi kalau boleh kos pengubahsuaian rumah tidak lebih daripada wang tersebut. Jumlah pinjaman kepada bank juga perlu diambil kira ketika merancang melakukan pengubahsuaian.

Contoh mudah, nilai yang boleh dikeluarkan daripada KWSP ialah RM20,000. Nilai 10% deposit ialah RM20,000. Let say kita tiada simpanan langsung, maka 10% deposit perlu diutamakan. Sebab itu saya katakan, rumah mestilah tidak terlalu rosak.

7.    7.   Ada kerosakan rumah yang boleh diambil kira dalam proses negosiasi harga rumah. Bukan semua jenis kerosakan ya. Selalunya, kerosakan yang bersifat kekal sepeti lubang pada dinding. Jika lubang ada pada pintu, pintu boleh diganti, jadi tidak boleh minta ganti rugi. Oh ya, harga rumah seterusnya akan dinilai oleh pihak lawyer dan pihak bank selepas kita confirm nak beli rumah. Tapi itu lambat lagi. Jadi, buat masa ini kita sekadar berkira-kira bajet dan modal terlebih dahulu.

8.   8.    Sudah confirm, sudah hubungi tuan rumah? Sila pergi ke LPH. Apa itu LPH? Jika anda membeli rumah kos rendah, anda akan melalui proses permohonan di LPH. LPH di Selangor terletak di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz yang terletak di Seksyen 5. Nama borang ialah “Permohonan Pindah Milik Rumah Kos Rendah / Rumah Awam Kos Rendah”.


No 2, merujuk kepada checklist yang perlu disediakan. Sila dengar betul-betul semasa pegawai itu memberi penerangan, nanti catatkan yang mana-mana perlu diisi dan tidak perlu diisi. 



9.   9.  Bawa borang “Permohonan Pindah Milik Rumah Kos Rendah / Rumah Awam Kos Rendah” tadi, salinan SNP rumah asal, IC, offer letter tempat kita berkerja dan penyata gaji terkini untuk tiga bulan kepada Lawyer berdekatan. Pemilihan lawyer juga penting. Anda boleh bertanya dengan jiran-jiran berdekatan, kawan-kawan tentang lawyer yang pernah menguruskan pembelian rumah kos rendah. Jika anda “main pilih” saja lawyer, mungkin anda akan berhadapan dengan masalah kerana lawyer yang selalu menguruskan pembelian rumah bukan kos rendah tidak terlalu faham cara kerja LPH (Lembaga Perumahan dan Hartanah) Negeri.

Semasa jumpa lawyer, lawyer akan terangkan serba-serbi tentang proses pembelian rumah supaya kita lebih faham. oh ya, kalau boleh ambil gambar dan tunjuk gambar rumah kepada lawyer. Mereka akan beri nasihat cara-cara nak berunding dengan tuan rumah.  

1    10. Sekurang-kurangnya dua minggu selepas kita berjumpa lawyer, Letter Undertaking akan dikeluarkan oleh pihak lawyer kepada developer asal rumah. Contohnya, Sime Darby Property, SP Setia etc. Tujuan letter undertaking adalah untuk mengatakan persetujuan tuan rumah asal untuk menjual rumah tersebut.

1    11. Ketika proses letter undertaking itu dilakukan, kita boleh bersedia menghantar permohonan pinjaman rumah kepada bank-bank berdekatan. Anda boleh check berapa percent interest setiap bank. Contohnya, CIMB 5%, Maybank 4%, ini adalah kadar yang saya dapat pada Julai 2018 yang lalu. Caranya mudah, anda hanya perlu bawa salinan ic, salinan bank statement di mana gaji kita masuk, salinan offer letter dan penyata 3 bulan gaji. Isi borang yang diberikan oleh bank, tunggu giliran dan Pegawai bank akan bagitahu berapa RM yang layak dipinjam.

Di sini, kita perlu ingat, rumah second hand perlu membayar 10% deposit. Deposit ini akan diberikan kepada tuan rumah. Jadi kalau boleh, kita adakan perjanjian dengan tuan rumah (OTP – akan saya ceritakan di point seterusnya). Jika boleh, nego dengan tuan rumah untuk bayar booking sahaja seperti nilai RM1000, sementara urusan bank selesai. Sebab itu, perlunya membeli dari tuan rumah asal yang mudah dihubungi dan tidak berlagak.

1    12. Seterusnya, OTP. OTP atau Offer To Purchase. Kita buat sendiri hokey, lawyer tidak akan tolong buatkan. Ia adalah surat perjanjian jual beli antara pembeli dan tuan rumah asal. Isi kandungannya menyatakan kita nak beli dan ada bagi duit booking sementara pinjaman selesai, perlu ditandatangani oleh kedua-dua belah pihak. Kemudian, surat OTP akan di chop di hadapan Pesuruhjaya Sumpah.

Surat OTP boleh diperoleh dari hasil google internet sahaja. Bawa surat OTP, dan kita isi borang pesuruhjaya sumpah dengan mengatakan lampiran yang dibawa (OTP) adalah benar. Borang pesuruhjaya sumpah ini standard ya. Jangan reka-reka formatnya. Yang penting, bawa saja OTP di hadapan pesuruhjaya sumpah, cerita serba sedikit, nanti mereka akan tolong taip. OTP ini nanti serahkan kepada lawyer. Oh ya tujuan OTP ini sebagai satu warranty atau surat jaminan kepada kita, jika tuan rumah ada “buat hal” kelak.

1    13. Checklist dalam borang “Permohonan Pindah Milik Rumah Kos Rendah / Rumah Awam Kos Rendah” ada yang perlu disediakan oleh kita dan tuan rumah. Boleh rujuk kepada lawyer, yang mana lawyer boleh bantu dan yang mana satu kita perlu buat sendiri. Ingat ya, setiap apa yang kita minta lawyer buat, akan ada kos. Jadi selagi kita boleh buat, buatlah sendiri ya. Tuan rumah perlu beri kerjasama untuk sediakan semua benda yang diperlukan juga. Semakin lambat kita uruskan, semakin lambat kita nak beli.

1    14. Selepas berbincang, ada beberapa perkara yang perlu saya buat sendiri. Salah satu checklist dalam borang “Permohonan Pindah Milik Rumah Kos Rendah / Rumah Awam Kos Rendah” ialah geran. Geran asal mungkin telah ada di tangan tuan rumah. Sila tanya tuan rumah terlebih dahulu. Kalau tuan rumah tidak ada geran asal, makan, kita perlu buat “Carian Geran” di Bahagian Tanah dan Galian Negeri atau Daerah. Macam mana nak tahu, nak cari kat mana? Di dalam SNP, terdapat satu tulisan begini , H.S (D) dan H.S (M). D bermaksud Daerah, maka boleh cari di bahagian Tanah Galian Negeri. M bermaksud Mukim dan anda boleh cari di bahagian  Tanah dan Galian Daerah. Kalau tidak pasti, rujuk kepada lawyer.

“Carian Geran” dilakukan sendiri okay. Kalau suruh lawyer tolong buat, nanti tambah kos. Hihi. Nama borang yang kita perlu isi, “Borang Carian Rasmi” warna kuning. Ada beberapa maklumat yang kita perlu isi. Maklumat ini akan diberikan oleh lawyer selepas Letter Undertaking tadi dibuat. Bayaran yang dikenakan ialah RM50. Tunggu dalam dua minggu, nanti pihak mereka akan telefon kita dan kita perlu ambil sendiri.

Borang ini berwarna kuning ya. 

1    15. Salah satu checklist dalam borang “Permohonan Pindah Milik Rumah Kos Rendah / Rumah Awam Kos Rendah” ialah penyata pendapatan terkini. Suka saya ingatkan, pendapatan isi rumah mestilah bawah RM5000. Jika suami atau isteri berkerja sendiri, kita dikehendaki membuat surat dan ada chop rasmi Pesuruhjaya Sumpah yang mengatakan berkerja sendiri. Dalam surat itu, boleh ishtiharkan berapa gaji sebulan. Ada sesetengah tempat (Pesuruhjaya Sumpah) menyediakan perkhidmatan menulis surat bagi pihak kita, hanya perlu bayar sahaja, jadi mudah kerja kita. Jika tidak berjumpa Pesuruhjaya Sumpah seperti ini, kita perlu buat sendiri.

1    16. Sediakan semua yang diperlukan di checklist dalam borang “Permohonan Pindah Milik Rumah Kos Rendah / Rumah”, dan hantar kepada LPH, bayar RM50. Dalam dua minggu atau sebulan waktu berkerja, dapatlah surat yang mengatakan kita layak atau tidak. Hoyyeh…! Barulah kita kembali mencari bank untuk membuat pinjaman dengan lebih tekun. Tadi macam survey-survey gitu.

1    17. Serahkan surat Offer Letter daripada LPH kepada lawyer, lawyer akan uruskan segala-galanya. Tunggu saja sampai SNP baru keluar……. Yeay!!!!! Oh ya, jika LPH mengatakan kita tidak layak membeli rumah kos rendah, maka segala usaha yang kita lakukan tadi adalah sia-sia. Ini sangat serious! Tapi, kos lawyer tetap kena bayar. Sebab itu, nak beli rumah kos rendah adalah kepada yang layak sahaja.

SSekian Terima Kasih. Semoga berguna kepada sesiapa yang nak beli. 

Tuesday, 2 October 2018

Review Vaseline untuk Mencegah Tapak Kaki Pecah-Pecah

Assalam wbt

Hari ini saya nak buat review krim Vaseline untuk mencegah tapak kaki pecah-pecah. Tapak kaki aku agak pecah-pecah sejak bersalinkan anak-anak.

keadaan seperti inilah tapak kaki pecah-pecah. sakit kalau cuba-cuba nak kopek. 

nah... guna saja Vaseline. selesai masalah.

Alhamdulillah lepas guna Vaseline secara konsisten, masalah semakin berkurang. cuma perlu bersabar dan lakukan setiap hari sebelum tidur. waktu tidur adalah waktu yang sesuai untuk kulit-kulis berehat. jadi waktu ini sesuai untuk membaiki kulit kita. tak gitu?? mungkin agak lambat untuk memperoleh hasil yang baik iaitu memakan masa selama sebulan atau dua bulan. tapi bagi aku, sangat berbaloi. 

Harganya dalam lingkungan RM15, boleh didapati di farmasi berdekatan. 


Terima kasih.