Monday, 23 December 2013

BR1M 2014

Assalam wbt

Aku nak register br1m hari ini. Alaaa kan dah selalu bayar tax. Ini lah masanya nak amek balik duit. Rupa2 nya xleh apply gune ipad or iphone or smart phone. Aku ase sebab logiknye takkan orang ade ipad nak mohon br1m. Ceh. Agak2 aje

So kene gak online kan laptop isnin nanti. Ini buktinye. 


Ok. Boleh apply thru https://ebr1m.hasil.gov.my

Sekian. Tq. 

Wednesday, 18 December 2013

Temuduga Penolong Pendaftar UiTM Jasin

Assalam wbt

Jumaat lepas bersamaan 13/12/13 aku Alhamdulillah dipanggil untuk temuduga jawatan penolong pendaftar uitm jasin. Ase agak bertuah sebab terpilih out of beribu orang yg hantar application.

Interview start kol9. Aku batch 1st. 1 group, 4 orang je. Die ikot alphabet cam biase. At 1st dorang kumpulkan sijil2 kami. Kore nak review b4 kami masuk kot.calon ade 19 orang je. Nak di amek 2 orang je beb! Possibility aku, 2/19. Cam 10% la peluang nak dapat job. Hoho. Kalau dorang pleh antara kami la. Kalau pleh orang lain tataw la.

Yg interview, ade 4 panel. 3 laki 1 pempuan. Lupe da name mereka. Tapi sume orang admin. Siap ad rektor uitm seluruh melaka dan rektor uitm jasin sendiri. Fuhhh.

Okeh. Soalan yg ditanya.
1) tell me about yourself. Ok yang ni in english. Cam kacang je laa. Sume orang leh buat.
2) akta/pekeliling untuk penjawat awan (penolong pendaftar esp) - ok yg ni mang aku x investigate langsung!! Aku tak terfikir akan ditanya. Ape daaa.
3) uitm jasin tuk kos ape? Uitm melaka n lendu lak? - jasin tuk kos perladangan,agrotek,sains komputer untuk diploma n ijazah
4) siapa jadi rektor uitm jasin? -aku x kenal pon. Tapi calon len kenal. Haha
5) tugas penolong pendaftar
6) what do you know bout strategic planning? - die tanya in bi, ku jawab bi. Tapi orang laen jawab dalam bm. Yakin sangat la konon aku ni.
7) kes study : camne nak tegur orang yang datang lambat?
8) isu semasa (bagi 3 je)

Bagi aku,aku da buat yg thorr baek. Hmm yg pro nye masuk interview ramai2 ni,sempat la nak fikir kalau kite bukan giliran pertama nak cakap. Cam aku nama f,orang k3 dalam grup. Jadi orang k3 yg cakap. 2nd calon tu mang da kije as ketua officer kt pejabat tanah. Jadi most of questions die jawab betul punye!haha.

Jangan gelabah la bile jawab. Sebab cam kes dak sebelah aku,calon k4,yes die freshie mebi eksaited nak jawab soalan. Tapi bile die ketar2 nak jawab, die leh pass soalan kat aku. Hadoi. Mang bengang gak penemuduga.

Ok itu je la aku nak kongsi. Aku nak share lagi awal. Tapi tak sempat. Ok. Sekian. Tq. ;) oh ye, result dalam sebulan je. Kalau xdipanggil, xde la harapan nye. Hahaah

Wednesday, 11 December 2013

Siapa Ahmad Ammar Pelajar Malaysia di Turki?

Assalam wbt

Aku memang tertanya2 sape sebenarnye Ahmad Ammar ni? Sebab die glemer sangat.. kat dalam status fb banyak sebut name die..tapi aku tataw sape... so aku search nye search... mang jumpe la video 24 minit pasal die... Video Ammar

yang aku dapat simpulkan, ammar berumur 20 tahun same ngan adik aku.. die ni seorang lelaki normal asal kl, ayah orang atasan Abim.. die dibesarkan dalam suasana yang sangat islamik dan attitude tinggi aku ase sebab tengok fam besar, belajar tekwando dr kecik, join program... pandai... masuk sekolah tentera diraja.. pandai sangat lah tu...

amek ijazah sejarah kat turki, tempat atartuk, tempat sarjana islam seperti abu ayub al-ansari dll... die belajar drp sekeliling dan rasa hidup dalam suasana yang begitu selesa, aman..jadi die rase nak berjihad, dan tengok tempat lain. bermula julai 2013, die plan sendiri program bakti seperti misi2 kemasyarakatan cam bina kincir air, tolong orang rohingya (serah bantuan), misi keamanan, pergi carik erti perjuangan hamka, join aktiviti kemasyarakatan turki cam pelancongan depa, join program alih bahasa untuk tv alhijrah, bersosial dengan kawan2... pendek kata aktiviti2 camni bagi exposure tuk die memahami Islam dan misi jihad syaheed die... tempat yg die gi pon banyak kene bom tapi die sempoi je... so aku nak cakap die kalau masih hidup skang mesti masih berjihad...

tapi Allah lebih sayang die,, die meninggal 2 nov 2013 yang lalu... kene langgar dengan ambulans... kawan2 die cakap, jihad yg tertangguh.. tapi syes aku tabik sebab ade lagi orang muda camni kan kat malaysia.. semoga semangat yang dicetuskan ni leh didik lebih ramai ahmad ammar di malaysia... dan dunia... die disemadikan kat kaw perkuburan para sahabat...


Sekian, terima kasih.

Sunday, 8 December 2013

Kadar Harga Pos Laju

Assalam wbt

Ritu ku nak pos barang. Barang ringan je tapi kos nye nak pos Rm7.50! Mahal kottttt !!! So cari nye cari. Jumpe la info kadar pos. 


  



Ok. Sekian. :)