Thursday, 29 August 2013

Rasamas KL Sentral Sangat Teruk

Assalam wbt

Kenal rasamas?



Rasamas kl sentral ni antara rasamas yg paaaaaaaaaaaaaaaaaaaling teruk giler bapak la servis nye!!! elok la jangan pergi sane wat seketika waktu... tadi kami pergi.. order kol12:30, kol1:30 lom gak dapat... dah dapat sket2, tapi x complete. cam kami order yg set 4 orang RM44, pastu datang sikit2... pastu ais krim pon bagi nak x nak...

complain lagi, order air lom sampai........ pastu upenye... xde pun dorang salin menu yg kami order tu.. kuang ajao punye.. hahaa

complain lagi... bile kami cakap kat die... dorang x jawab pape... wat bodo, lalu je camtu... x cakap pon.. "sabar ye puan..." "kami x cukup staf"

complain lagi... orang laen datang lagi lambat pun dah dapat... hahaha hadoi

complain lagi...dah nak bayar bill.. dalam resit, ape yg kami x order dikira sekali.. tapi kami x minum/makan pun, kami paksa die kuarkan drp bill.. then ape yg kami order lak xde dalam bill... pelik...

complain lagi dan lagi... kawan aku call ngan manager die... dapat number drp resit la... then orang yg jawab call leh jawab, manager gi toilet... xleh nak answer call.. ok kawan aku call balik,, die soh kitorang deal ngan budak2 die je.. die kecut perut mati2 x nak jumpe ktorang setelkan bende ni.. eceli kami nak jumpe die sebab xnak bayar tax & servis caj..yela lambat nak mam... hahaha

last2 ade budak die yg berani tanya tol2.. pastu die la tolong setelkan.. kami x nak bayar pon tax and servis caj.. lantak la sape yg akan tanggung bagi pihak kami... dak tu reda je...

pastu kak opis aku cakap kat dak ni,,, "dik, dik pasni leh jadi manager.. sebab manager adik x nak deal ngan kami... manager adik tu patut letak jawatan je..." puas ati gak aku dengar! hahahhaaha....

aku ase aku marah sebab aku lapar sangat... dan aku kurang kesabaran bile aku lapar... dan bile aku nampak orang laen dah dapat tu yg makin aku marah... hahaha.. kalau la sume orang lambat tu tape gak....

kesimpulannya, aku dah call HQ rasamas tuk complain sume ni..dan dorang akan amek tindakan..siap gitau name manager yg bertugas... then, muge dorang ni leh berubah kalau x,,, dorang xkan la dapat majukan diri...

Sekian, terima kasih.............

Tuesday, 27 August 2013

Bayar Yuran Universiti di Bank Islam

Assalam wbt,

Aku tadi nak tolong bayarkan yuran adik aku... okeh melalui bank islam or cimb klik sahaja... okeh cimb click kompem xde..jadi pilih tuk bayar melalui bank islam.. kate pon islam kan.. ingat kan memang ok lah... tapi bile dah bayar yuran, kene charge RM1.50 untuk 1 transaction! what de fish tol...

Beng islang ni memang tol la... nak amek kesempatan je.. patot die xleh nak charge sesuka ati banyak camtu... kalau dah 1000 orang register bayar melalui kaunter beng islang, dah dapat untung RM1500. tak aci betol! patot die membantu, amek komisen pon agak2 ar.., dah la dalam buku panduan universiti pulak xde ditulis, anda akan di charge sebanyak RM1.50... haih la... yang aku geram, sebab aku tak tau dan aku x bawak duit lebih langsung...! memang aku bawak duit cukup2 je...! memang la kedudukan bank tu tak jauh drp office aku tapi aku cam x puas ati beng islang sanggup wat camni.. stakat 20sen ke tu pon die da untung banyak...! lagikan rm1.50! teruk teruk...!

pastu, bile nak tunaikan cheque RM1,500 drp ptptn pon, beng islang bagi charge RM2.00! maknanye pinjam eceli cume RM1,498....memang teruk tol la!!! memang nak kaut untung saje.. name beng islang tapi conventional dah jadik nye... patot service charge tu dibayar oleh universiti tersebut ke... mungkin dorang kene pandai nak cater how to pay the service charge..

pape pon,,, sebbek aku xde acc kat beng islang,,, walopon namenye beng islang, tapi ade sesetengah servis nye aku kurang percaya.. harap maap... ikhlas dr hati... bkn beng islang je..ade beng laen lagi yg aku x bape caya..suke ati aku la kan.. aku kan penggune...hahahhahahaha

ok... camni lah rupa form yg nak kene isi tu... senang je...

Wednesday, 21 August 2013

Hotel Sg Besi RM50

Assalam wbt

Biasalah kalau aku dan incik hubby ade di malaysia memang jadi nomad saje kami ni... untuk 2 malam, kami memilih hotel sungai besi yg berharga RM50 untuk double. rege triple RM60. dan rege quadruple  RM70. standad bayar deposit rm10. ade iron jika diminta. ada aircond.. ade air panas. ade tv.. bilik ok luas gak. muat la untuk solat kat tepi2 tu... ade towel 2 bijik.. ade sabun 2 bijik.. dorang turut jual megi cup rege RM3 1 cup! mahai..! air 1 botol pon RM2.. (botol besar)... air panas n air sejuk free... ade water heater kt receptionist. so kami beli kt 99 speedmart berdekatan... hehe... ade 7E berdekatan.. tapi kene drive la..jenuh nak seberang jalan yg besar tu...dengan kenderaan x putus2...

cume toilet die transparent sket.. sebbek memang dok ngan hubby kan.. kalu dok ngan kawan,,, maunye cakap, jangan ngendap! hahahahahaha... aku ase agak berbaloi la...



Alamat die kat jalan utama serdang raya.. hotel berhadapan dengan jalan serdang raya 2/7.. kalau ikot alamat hotel tu kat website agoda sampai mati pon x jumpe. salah alamat.. ! hahahhaa... okeh.. berdekatan ngan stadium negara.. ok la kalau nak gi dok sini mase perlawanan bola ke... mase tengok maharaja lawak ke... kekekekee... mase nak gi ziarah keluarga ke...

ni link die.... sori la.. lupe mintak num phone nye.. heheheeee


Sekian terima kasih.

Monday, 19 August 2013

Bagaimana Terjadinya Kentut?

Assalam wbt

Aku kan paling bengang bile terkentut depan khalayak.. korang penah x? kekekeke.. xkan x penah kot.. ala terkentut je.. bukan mati pon... adik aku selalu cakap.. kalau nak cover bunyi kentut kene gelak kuat2,,, supaya orang x dengar.. kekekkee... sengal...

bak kate incik somi... kentut terjadi apabila makanan yg tak terhadam tu da proses jadik tahi.. then antara satu ketul makanan ngan satu ketul makanan dalam usus besar tu ada ruang kan... kalau ruang tu kecik atau sempit, maka bunyi kentut yg dihasilkan sangat pelan tapi bau nye harum semerbak, satu opis leh bau! kekekekee.. tapi kalau ruang tadi tu luas, tu yg kentut jadi bunyik kuat, dan bau die kurang harum.... hahaha.. lawak tol teori die tapi leh pakai gak la



tapi mengikut fakta or teori betul2...melalui link ini, kentut disebabkan makanan yg tak dicernakan...bakteria dalam usus besar akan menguraikan makanan ni tadi jadi enzim2 kecik.. tu yg kuar sebagai angin kentut... kandungan kentut ialah nitrogen, hidrogen, kardon dioksida dan metana.. gas ni dihasilkan oleh bakteria taw...kadang2 ada sulfur.. tu yg membuatkan kentut menjadi busuk cam telur tembelang.. ! hahaha... kandungan nitrogen bla2 ni berbeza mengikut individu... bau busuk juge mebi sebab terlalu lame simpan kentut ni...

angin yg banyak dalam badan adalah disebabkan banyak makan makanan berangin cam sayur brokoli, kacang2, buah epal etc... angin leh kuar melalui sendawa or kentut... pastu selalu kunyak chewing gum juge menyebabkan angin dalam badan menjadi makin banyak... x elok makan ni noks...

ok sekian info arini....


terima kasih...............

Thursday, 15 August 2013

Jamak dan Qasar (Musafir di AidilFitri)

Assalam wbt

Malam tadi aku berkesempatan tengok rancangan bersama Ustaz Don... kat tv al hijrah.. pasal camne nak kire musafir ke idak.... aku xtaw camne nak lukis/illustrate camne Ustaz Don cite... so aku akan cube terangkan sebaik mungkin...,



Musafir dengan tujuan yg baek saja dibenarkan jamak qasar... contoh, nak melawat saudara mara, nak register masuk universiti, nak gi perang, camtu la... kalau nak gi konsert yg bukak aurat/campur gaul bebas tu..xleh la aku ase..kalau tengok bola.. pun.. erm... aku cam ragu2.. yg tu kene tanya ustaz berdekatan anda..hehehe....perjalanan pulak mestilah lebih 90km atau 2 marhalah! ok? musafir pulak hanya berada di suatu kawasan tu selama 3 hari je.

ok....konon2 nak bercuti drp 5 - 12 Aug. perjalanan drp KL ke Batu Pahat, Johor.. dah kompem lebey 90km.. kompem leh musafir...HARI PERJALANAN pergi batu pahat (5 Aug) dan pulang dari Batu Pahat (12 Aug) adalah TIDAK DIKIRA.

Kes 1, kite nak habeskan cuti 5 Aug sampai 12 Aug only kat batu pahat..konon kita bertolak kol11 pagi 5hb Aug, sepanjang perjalanan kita ke batu pahat tu masih boleh jamak dan qasar. dianggarkan perjalanan ke batu pahat dari KL ialah 3 jam... sampai je kat pagoh dah pukul 2 petang....dah masuk waktu zohor. maka kita diharuskan jamak qasar ketika kita masih di pagoh (pagoh ni kedudukannye dekat je ngan batu pahat). kalau dah sampai kawasan/qariah kita, xleh dah nak jamak qasar lagi. sebab ape? sebab kita dah x dikira musafir.. since kita akan duduk di rumah mak pak kita selama 6 hari (kiraan 6,7,8,9,10 & 11 Aug), iaitu lebih 3 hari.

Kes 2, kite nak habeskan cuti 5 Aug sampai 12 Aug kat batu pahat dan pontian... means 5 Aug - 8 Aug kat batu pahat, dan 8 Aug - 12 Aug kat pontian. 5 Aug dan 8 Aug adalah hari perjalanan, jadi x dikira. maka 6 & 7 Aug je kite dok kat batu pahat. recall, syarat musafir ialah berada di suatu kawasan selama 3 ari. jadi kita berada kat batu pahat 2 hari je.. so leh la jamak qasar...pastu nak gi pontian, gerak 8 Aug sampai 12 Aug. 8 Aug dan 12 Aug dikira hari perjalanan. jadi x dikira. maka 9,10 & 11 Aug je kite dok kat pontian. still 3 ari... so still jadi musafir dan leh jamak qasar.....

begitu lah seadanya... hopely leh faham... sebenarnya jamak qasar ni ruhsah yg Allah bagi supaya kita x tinggalkan solat... walaupun musafir... dan dan.. ada ustaz tu cite,, kalau kita x ikot ruhsah yg Allah bagi... contoh,, boleh jamak qasar tapi kita nak gak wat zohor 4 rakaat then,,, asar nanti berenti lagi kt rnr tuk solat asar 4 rakaat... die maknanye tergolong dalam orang yg sombong dengan nikmat yg Allah kurniakan... nauzubillah...................