Friday, 27 July 2012

Restoran Saba di Cyberjaya dan Setiawangsa

Assalam...

tempat juadah yg menarik tuk berbuka puasa seterusnye ialah di lokasi Restoran Sabak Cyberjaya.. kt mane tempat ni? kalu gugel name tempat memang la.. teletak kt jalan teknokrat... die berdekatan dengan bank islam yg baru je dbukak..dekat ngan kedai mamak gak.. alamak lupe pulak name nye ape.. hehe..  landmark laen berdekatan dengan taman rimba cyberjaya.. ala.. sampai kt jalan tu mang nampak la sbb signage die besar gaban..hahaa




kawasan luas.. jadi jangan iso tak dapat tempat.. kalu kt setiawangsa pon ade 1 lagi cawangan.. yg ni tol2 kt LRT setiawangsa.. nampak condo canggih2 tu.. lintas lalu jejantas.. da sampai pon... die kt deretan kedai2 je..jom makan.. tengok makanan lagi....

JM Bariani House di Seksyen 7 Shah Alam

Assalam....

Hari tu aku berbuka puasa kat JM beriani.. eceli nak makan kt kedai nasik beriani kt seksyen 13 tapi tak jadik la sebab mesti jem kt giant tu.. so try kt sini je la....


ni kari daging kambing...

ni kari daging lembu...


ok dibuka oleh dua orang usahawan bernama Jamaludin dan Mariah kot kalu tak salah aku.. mebi dorang nak letak name MJ beriani tapi nanti cam cilok name Michael Jackson plak..haha.. so tu yg letak JM.. cewah... ok la regenye.. rm13+... sedap.. tp menu istimewa hanya ad pada hari rabu or sabtu... so makan biase2.. ramai dan penuh meja.. sangat cepat dilayan dan sangat cepat hidang... tade la mesra sangat tu aku x kisa la sebab yg penting aku tak tunggu lame...

air yg sedap spesel.. air bandung die.. tapi mebi letak soya kot.. aku ok2 je.. aku order air teh o limau je pon.. hehehe.. kat mane ek? ok.. ni ade kt seksyen 7.. kalu korang taw jakel (depan pintu belakang uitm shah alam).. die dah dekat la tu..sebaris dengan chicken rice shop, al-ikhsan, tutti frutti... sedap2! cube la!! jangan leleh air liur plak.. puasa2.. hahaaha

selamat mencuba!

Sultan Johor Dari Dulu sehingga Sekarang

Assalam....


Haa... aku baru taw sultan johor ni asalnye drp Sultan Mahmud.. kalu tak silap aku ni Sult Mahmud mangkat dijulang... yg die nak belah gak perut dang anum.. sebab nak gerak kan kapal besar die tu.. aku selambe je gune die... nape? yela..die hamba Allah gak kan... hihi.. no offense... check it out...

Ok.. Sultan skang ni name die... Sult Ibrahim ibni Sult Iskandar ibni Sultan Ismail..bini die anak sultan perak.. ok la tu sekufu kate orang... :D

semoga sultan kite ni bukan talam dua muka.. amin....

Tuesday, 24 July 2012

Penduduk Rakyat Malaysia 2011

Assalam...

Berapa ramai penduduk rakyat Malaysia skang? berdasarkan statistik.. ade dalam 28 Milion! baru aku tahu.. hahahhahaa.....

Statistik Rakyat Malaysia

Woah... ramai gak.. tapi bak kata MalaysiaKini tu... ade mebi lebey sebab kebanjiran pendatang2 dengan izin n tanpa izin tu..hehehe....

Friday, 20 July 2012

Apa itu kos Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik ?

Assalam wbt....

Ok sementara ade mase nak berborak.. aku nak share.. apakah itu kos electrical and electronic engineering. or kite panggil EE mase kt U dulu...

Kawan A: ko kos ape?
Kawan B: EE
Kawan A: pergh! susah tuuuuu!

ok engineering mang banyak cabang taw. ade mechanical, chemical, petroleum, geoscience, it, mechatronic, software, network, communication, etc. mang banyak sangat bidang yg ditawarkan kt mesia ni... im going to touch about my course only.. haha... nak taw susah ke x susah tu... jom kite zoom...

ape2 pon kos engineering mestila wajib belajar 4 tahun degree jika anda di mesia..if korang da ade diploma.. mebi degree jadi 3 tahun je.. tapi jumlah die mesti lah tidak kurang drp 4 tahun.. unless ko network engineer... yg tu mang kos die 3 tahun je.. ni kos engineering yg ganaz sket tu.. cm electrical, mechanical, petroleum bla2...

ape yg kite blaja? ok ade sesetengah U ad electrical je.. ade tu electronic je.. ade tu dua2.. yg aku ni dua2.. so aku belaja sume subjek la.. contoh kos...
1) circuit theory - blaja sal cemane nak kira current, voltage etc...
2) analog electronic - blaja sal circuit tapi detail pasal amplifier, filter, etc
3) network analysis - blaja sal circuit gak tapi lebey detail drp circuit theory
4) digital electronic - ni sal get logik. ala2 and gate, or gate mase fizik f5, apply kt application
5) microelectronic - ni blaja sal komponen IC, cemane nak wat IC, get logik tu...
6) structured programming - blaja sal C++ programming. susah giler! hahaha
7) microprosessor - blaja camne nak programkan sensor, machine tu...
8) control system - blaja sal plant. cemane nak kire observer, controller, bende2 plant kt kilang tu
9) digital system design - blaja sal pengiraan circuit component cam voltage n current by digital appliance, lanjutan signal system
10) signal & system - pengenalan sal communication system, to know how network interfaces look like
11) communication systems - pengenalan sal communication system (network telephone)
12) electromagnetic theory - blaja ala2 bab 3 fizik. electromagnetik teori. wire2 telefon
13) power system - blaja sal power plant (macam kt TNB)
14) electrical machine - blaja sal power plant (ala2 kat kilang.. machine die camne.. generator etc)
15) digital signal processing - lanjutan digital system design

most likely mane2 U akan blaja sume bende ni as basic.. so far aku ase EE takde la susah sangat tuk score.. tp aku ase susah camne nak apply je.. hahaha.. cam aku kije skang .. mang xde kaitan 1 pon! aku sangat la stress.. hahahaa... yg penting korang kalu dapat 3.00 above tu mang da power giler r... EE mang tekenal ngan kos yg sangat susah! sape yg amek tu mang kire power r.. hahaa.. EE ni cam lanjutan topik2 electrical mase F5 la.. kebanyakannye... hehee.. so sape yg boring blaja fizik tu.. jujur aku nasihatkan takyah amek! hahahaha :P 

ok.. kije ape yg berkaitan? kalu EE.. mane2 pon leh pakai... asal ade elektrik kt tempat tu.. ade la kije tuk kite.. hahaa... pastu asal ade machine kat kampeni tu.. ade la keje gak tuk kite.. asal ade komputer je..ade gak la tu kije tuk kite... ok.. next posting aku nak share.. pebende lagi extra2 kokurikulum yg korang kene ade tuk survive di zaman serba canggih ni.. 

thanks & regards :) 

Thursday, 19 July 2012

Menu Ayam Percik di Chicken Rice Shop

Assalam korang!...

Berita baik lagi untuk penggemar Chicken Rice Shop. Ade menu baru iaitu Ayam Percik! aku makan ngan kak opis aku tadi... RM17 ni plus tax la.. ok sangat memuaskan! sebelum puasa ni makan la sedap2 waktu tengah ari kan.. kang takot sok lusa ase mengidam.. tak dapek den nak nolong! hahaha.... pastu ade set gak tea break.. makan roti canai kalu tak silap aku.. maju ar ciken rais shop skang... 



Thanks and Regards.

Burger Bakar kini berdekatan dengan LRT Cheras

Assalam Sume!...

Berita baik untuk penggemar burger bakar. Sekarang makin banyak cawangan. kalau dulu semua orang terpaksa beratur panjang kt seksyen 2 wangsa maju.. sekarang korang leh makan kat ampang... yang ni area die aku tak pasti sangat... pastu ade lagi cawangan kat puchong. dekat dengan bandar puteri puchong. lagi latest.. yang ni lagi canggih.. baru je dibuka...


Burger Bakar kini berdekatan LRT CHERAS! okeh camne nak datang sini? kalau naek LRT.. sila naek LRT STAR ke stesen cheras. turun je LRT.. lalu kt walkway.. then nampak la burger bakar.. sebelah ada restoran mamak name Azzahra.. pastu die berdekatan dengan Flat Sri Johor. Kalu sape2 yg naek kereta.. landmark berdekatan ialah SMK Seri Tasik, atau name die lebih tepat ialah Amber Plaza 1. Semalam aku dah try.. ok boleh tahan sedap la! :D aku beli burger bernama "Bini-biniku Gangster" RM8 la.. ni plus cheese. ok.. pengunjung belum ramai sangat sebab tak ramai orang taw lagi.. jadi kadar beratur tu sangat pendek dan masa menunggu singkat je.. hahaha...