Thursday, 28 November 2013

Selamat Jalan ke Filipina

Assalam wbt

Aritu seleb besday hubby n mertua. Hehehe. Sonok makan secret recipe.




Tapiiii. Arini die da terbang ke filipina n akan dok sane selame sebulan. Muge Allah jage abang kat sane. Luv u so much!!!

Y - yang amat aku cinta n sayang dunia akhirat insha Allah

A - ana sangat bertuah sebab jumpe abang dan bersame ngan abang

Z - zillion thanks for everything

I - i will try to be isteri solehah n mama yg baek untuk anak kite

D - dan semuge kite bahagia selamanya bersama. Amin ya Rabbal Alamin


Sekian. Tq.

Friday, 22 November 2013

Info Penyusuan Anak

Assalam wbt

Okey nak share gambar yg banyak info. Sedut drpfb tapi xtaw page pe sebab nak bukak balik hp hang. Huhu. 


Sekian, tq ;) 


Thursday, 21 November 2013

Review Penyiasatan Mencari Botol Susu Bayi yang Sesuai

Assalam wbt

aku nak conclude pencarian botol susu ni... so mebi post ni agak panjang.... sebab 2-3 ari ni aku mang dok belek fb nak beli online je... bukan xnak beli depan2 tapi aku x taw nak carik katne...

okeh... 1st, ade banyak jenis botol susu..yang ni banyak blogger dah tulis secara general. so leh bace review dorang sedikit sebanyak pasal botol susu. aku pun tulis kat sini supaya aku takyah la nak klik 1 per 1 bile nak bace nanti. pape yg aku bace aku kene boh dalam file complete camni biar bile hubby aku ade mase free nak bace, die leh terus bukak blog aku saja...kalau nak letak botol lain tapi gune teat laen pon boleh.. ramai ibu2 yang buat camni.  .Review 1 Review 2 Review 3 Review 4 Review 5



1) Phillips Avent. ramai orang buat review pasal ni... tapi mostly negative feedback. tapi ade ramai gak yang beli la n gune tuk anak die... link bawah ni yg mereview tol2 pasal produk avent. ok kat link Sini 3, ade orang cakap, x sume produk avent BPA free. so kene buat pilihan terbaek la.


Sini 1 Sini 2 Sini 3
2) Tommee Tippee. ok boleh bace link orang yg mereview produk Tommee Tippee di bawah.

Sini 1 Sini 2


3) MAM. yang ni senang nak mengalir susu. means takut anak tersedak. tapi still ade yg suke.. ok boleh bace link orang yg mereview produk MAM di bawah.

Sini 1 Sini 2


4) Pigeon. aku bace ramai yg kate bagus. tak tumpah even diterbalikkan. puting keras sket dan sesuai la sangat tuk baby 7 bulan ke atas. pastu banyak jenis sangat. ok boleh bace link orang yg mereview produk Pigeon di bawah.

Sini 1  Sini 2 Sini 3 Sini 4


5) Dr Brown. yang ni orang cakap susah nak cuci sebab die kurus kan.. dan cepat leak gak. ok boleh bace link orang yg mereview produk Dr Brown di bawah.


Sini 1

6) NUK. yang ni leh jumpe kat guardian je. kalau nak bagi baby new born amek size S. ok boleh bace link orang yg mereview produk NUK di bawah.

Sini 1 Sini 2 Sini 3


7) Tupperware.  ok boleh bace link orang yg mereview produk Tupperware di bawah.

Sini 1

8) Mimijumi. ok boleh bace link orang yg mereview produk Mimijumi di bawah.

Sini 1 Sini 2 Sini 3


9) Nuby. ok boleh bace link orang yg mereview produk Nuby di bawah.

Sini 1


10) Sippy Cup. ok boleh bace link orang yg mereview produk Sippy Cup di bawah.

Sini 1

Banyak lagi type botol yang ade kat mesia ni.. tapi jenuh lak nak check 1-1... so aku bagi review yang ni sajo.... ni pon dah banyak kan... heheehee... aku for the time being, decided nak beli tomitipi 150ml/5oz (2 botol) kat Dyanzy Collection. Lastly, few things yang aku nak share

a) walau secanggih mane pon botol susu, tapi jangan tinggalkan anak ketika minum. takot tersedak.
b) seelok-eloknye botol ditukar selepas 6 bulan.
c) untuk baby, size S-small (0-6 bulan punye)
d) kalau nak panaskan susu (without pemanas yg canggih manggih tu), masukkan 1/2 cawan air paip plus 1 cawan air panas (yg baru dimasak tu) kedalam bekas dan rendam susu selama 5 minit
e) kalau baby bawah 6 bulan, tak yah basuh botol giler2 gune sabun pon tape, just gune air panas dan bilas
f) untuk steril kan botol susu, didihkan air, then rebus 2-5 minit botol dan angkat
g) puting susu xde BPA pon, cume diperbuat drp silikon

Kalau nak beli susu botol ni ape jenis pun...leh rujuk BabyLandMalaysia NamidaShop DyanzyCollection Kidstuff .............. kalau xnak beli online, boleh datang je ke mane2 guardian/mydin/jusco/parkson/farmasi/baby shop mane2 pon....................


Sekian. Tq :) Panjang lebar arini...............


(Notakaki : Prudential Takaful 0176806258)

Tuesday, 19 November 2013

Daftar Haji

Assalam wbt

Aku baru je daftar haji pagi tadi. Senang je nak daftar haji ni. Kalau dalam akaun lebih rm1300 terus je amek giliran untuk kes "haji". Kalau lom cukup rm1300, isi borang masukkan duit terus. Nanti senang. 



Okeh da sampai kat kaunter, bagitau yang kita nak daftar haji. Nnti die depositkan wit kite dulu. Then, nanti die bagi salinan resit bile kite dapat gi mekah kalau ikot queue. Ikotkan aku n hubby dapat gi tahun 2066M !!! Iaitu 53 tahun lagi !!! Giler kan. Tapi orang cakap kalau niat kite baek mesti Allah akan tolong. Jadi kitorang mang aim nak gi haji before masuk 5 series. Insha Allah. 

Oh ye. Wit rm1300 tadi dah takleh kuarkan taw. Baki die je leh kuarkan. Pastu kalau nak registerkan somi kene bawak sijil nikah seeloknye. Sebab nak buktikan dah kawen. 



Sekian, tq :)

Monday, 18 November 2013

Nazar yang Dibenarkan dan yang Tak Dibenarkan

Assalam wbt

Aku baru pas tengok Tanyalah Ustaz arini. 18 november. Ade pasal cite nazar. Nazar ni pekerjaan yang dilakukan bila tertunai sesuatu pekerjaan lain. Aku pun ade terfikir pasal nazar ni bile ade cite pacik tu jalan kaki dari stadium pahang ke shah alam semata2 kerana menang bola pahang atas kelantan. Derrr... Cam xde kije laen bagi aku. Hehe. 

Okeh nazar yang dibenarkan adalah nazar yg boleh memberi manfaat kepada kita atau orang keliling dan boleh dapat pahala. 

1) nazar berkaitan perkara sunat. Contoh kita nazar nak puasa sunat 3 hari kalau dapat kerja baru. Nazar puasa sunat, mengaji Quran, sedeqah, iktikaf di masjid etc. Sume tu perkara sunat. Jadi kite boleh buat nazar tu. 

2) nazar berkaitan perkara baik. Contoh nazar nak bagi salam kat sume orang yg lalu lalang kat kaki lima. Bagus nazar tu. Tapi still ada syarat. Jangan nak bagi salam kat aweq2 or pakwe2 je. Hihi

3) nazar berkaitan fardhu kifayah. Contoh nazar nak mandikan mayat kalau ada orang meninggal dunia. Jadi bile nazar, wajib bagi die mandikan mayat. Padahal awalnye ia adalah berhukum fardhu kifayah sahaja. 


Okeh then nazar yang tak dibenarkan adalah bila mana kalau kita buat nazar tu, mang takde manfaat atau tujuan yg jelas. 

1) nazar nak buat perkara fardhu ain. Contoh kite nazar nak solat fardhu zohor kalau anak dapat 5A. Maknanye selame ni tak buat fardhu zohor ke?? Contoh laen nazar nak puasa ramadhan. Etc

2) nazar perkara yg makruh. Contoh, nazar nak puasa setahun tanpa henti. Sedangkan die taw die bukan larat pun nak kerjakan. 

3) nazar perkara haram. Contoh nazar nak makan babi kalau dapat 5A. Ha kan tak betul tu namanya. 

4) nazar perkara yang tah pape. Contohnye nazar nak minum air 5-6 botol kalau dapat 5A. Nota aku, aku ase nazar pacik jalan kaki tu masuk dalam kategori ni. Hihi


Okeh sekian saje sharing session arini. ;) 



Thursday, 14 November 2013

Selamat Hari Lahir Abah

Assalam wbt

Sebetulnye arini ulang tahun kelahiran arwah abah yg ke62. Opkos sedey tapi ku akan kuatkan hati ini. Muge mak pun kuat.

Dan arini 10 muharam. Hari assyura. Elok puasa.

Sekian tq. ;)



Wednesday, 13 November 2013

Koleksi Komik Lawak Kampus

Assalam wbt

Meh share edisi komik lawak kampus yang dah ade kt pasaran. Skang dah sampai edisi 18.. Upenye lawak kampus dah 10 tahun. Tapi yang lawaknya watak still umo yg same. Bahahaha. Tapi x kisa la. Kalau dulu rm6.50 ,,,, skang dah rm8.50 .... Wuhhaaa 

Pastu oleh sebab obses, aku sanggup redah kl book fair nak beli buku ni dengan harga diskaun. Upenye kedai buku 1 malaysia lagi banyak diskaun! Okeh sape2 yg xde koleksi ni boleh gi sane n dapatkan potongan harga 15%! Banyak kottt 

Enjoice buku2,,, siap ada special edition 10 tahun n encore (art book lawak kampus)! Ganas x ganas. Hahaha. Artbook ni rege rm39.90 tapi gune kad siswa jadi rm34...




Ok sekian ;) 

Tuesday, 12 November 2013

Beg Baby Murah

Assalam wbt

Beli beg baby ni murah je. Name page fb Maar's Babykidsmom Collection. Ade 5 beg in 1..harga rm65 termasuk pos. Ade banyak warna pilihan. Gi la check ye. Cepat pon cepat. Bayar before kol1,aritu gak dorang pos. Tenkiyu sis ;) 

 

Sekian. Tq. :) 

Sunday, 10 November 2013

Daging Masak Black Pepper Segera

Assalam wbt

Aku skang belajar memasak dengan mudah. Ok arini masak daging black pepper. Ya Allah mudah giler ya hamaaaat!!! Hahaha.

Okeh caranya gi beli paket jenama saji ayu untuk paste black pepper then ikotje cara yg ada kt belakang pek. Gorengkan daging selama 5 minit. Pastu pastu paste black pepper tadi digaul ngan air. Masuk dalam kuali bersama daging digoreng tadi. Masukkan skali bawang yg di hiris. Hoyyehhhhh. Tunggu la dalam 10 minit api kecik. Siap!!!

Ni laaaa die nye hasil! Tq :)



Friday, 8 November 2013

Seloka Rajin Study

Assalam wbt

Seloka ni aku tulis masa aku form 4... saje la nak share...

KALAULAH AKU RAJIN STUDY….

Kalaulah aku rajin study,
Bolehlah aku masuk universiti,
Gi amek bidang farmasi,
Pastu ley cipta ubat sendiri.

Kalaulah aku rajin study,
Tak gelabah bila nak peksa nanti,
Nak hafaz nota yg bersepah sana sini,
Nak reka jawapan pon 1hal lagi.

Kalaulah aku rajin study,
Jawab soalan dengan muka berseri,
Confident giler tabik spring 5kali,
Result gempaq ramai yg puji.

Kalaulah aku rajin study,
Dapat pinjaman dari universiti,
Takyah fikir cukup wang atau fee,
Kalu lebih,boleh masukkan kt tabung Haji.

Kalaulah aku rajin study,
Kerja senang nak cari,
Banyak pulak jawatan yg dibagi,
Tinggal pilih yg mane berkenan di hati.

Kalaulah aku rajin study,
Dapat duit gaji tebal ntah bape inci,
Tak payah la nak pinjam ceti,
Mak abah pun leyh goyang kaki.

Kalaulah aku rajin study,
Semua benda boleh dibeli,
Nak itu,nak ini?
Sepuluh kad kredit beratur mari.


Kalaulah aku rajin study,
Bleyh jadi ahli ekonomi,
Kumpul duit berguni-guni,
Untuk antar mak abah gi haji.

Kalaulah aku rajin study,
Mak abah takyah kerja cari rezeki,
Setiap bulan bley bagi duit berlori-lori,
Hidup senang tak macam dulu lagi.

Kalaulah aku rajin study,
Bley tolong sponsor adik gi IPT,
Biar jadi pandai berdedikasi,
Dan jadi orang yg berjasa dan berbakti.

Kalaulah aku rajin study,
Untung-untung buleh jadi menteri,
Mana tau ley gantikan Pak Lah Badawi,
Pergh!!!kebanggaaan satu negeri….




Hehehee….
Nukilan:fara rozana salikin
4jun04


Thursday, 7 November 2013

Temuduga Penolong Pendaftar N41 UiTM

Assalam wbt

Semalam aku ade interview Penolong Pendaftar N41 untuk UiTM Jasin. tapi sesi saringan diadakan di UiTM Alor Gajah atau nama glemernye UiTM Lendu. aku kos ape? haha.. haaa tu yang agak spesel.. rata2 yang dapat gi saringan kedua ni adalah kos admin.. aku ase aku sorang je kos engin... memang gempaq habes... aku je yang tataw sangat sal management ni kan...

calon ade 68 orang tapi dengar kata nak pilih 4 orang je...aritu mase nak isi borang, aku pon ragu2 kalau dipilih ke tidak. aku anto dua jawatan.. satu lagi pustakawan.. tapi yang dipilih penolong pendaftar je..so aku ok je la... uitm jasin ni baru.. dan mebi dalam akhir tahun ni baru siap.., kos yang ada kat sane kos sains n tekno...

saringan pertama adalah berdasarkan isian borang kite je... nak pilih berdasarkan apa tu aku tak pasti.. ok then saringan kedua hanya diberitahu melalui sms.. siap kene bawak baju sukan beb! start kol8 pagi...ok tentatif program adalah seperti berikut...

kol 9 - kol 10 : ujian diri - ethical test kot... contoh soalan, saya seorang yang suka mengikut arahan. ya atau tidak? ha camtu la.. ade 160 soalan.. dan aku ase category tuk attitude tu ade 16... sebab ade 16 kotak yang perlu diisi oleh bahagian pejabat... aku jawab je la sebaik mungkin... orang depan aku ni siap leh tiru2... haha.. aku x tiru la cam biase....

kol1030 - 1230... kitorang kene gi lab... bukak word.. aku nampak dah yang folder orang sebelum aku.. tapi aku x berani nak bukak... aku bajet nak wat esei je.. in bi or bm... tapi bile dapat soalan.. ha amek.. ade 2 soalan.. soalan 1, buat surat nak menjemput YB merasmikan majlis.. aku bayangkan surat rasmi je... aku x reti la nak buat cara2 laen... soalan 2, buat kertas kerja nak handle projek pemanduan berhemah... ok yang ni aku siyes tataw nak buat sebab aku memang x penah buat.. kire ni kali pertama la aku buat kertas kerja dalam hidup aku.. hahaa... kalau tesis tu aku taw la..tapi takkan format canggih camtu siap ada abstrak kan? sebbek orang sebelah aku, Nurul, die belajar HR dulu.. jadi die la yang bagi aku format..thengs sangat kt nurul.. kalau tak, aku pun mati kutu nak buat camne.. hehee... aku buat je ayat lebih kurang... then jap je dah siap...

kol1230 - 2petang ... rehat... ikot la nak buat ape kan... tapi nanti kol2 dah kene ready kt dewan nak buat fizikal test... kol2 - 5 petang wat fizikal test.. kene lari ikot beep... bile bunyi "beep" je, lari... "beep" je,,, lari... ha camtu la... nanti ada la level2 nye... level 1, ade 7 bahagian.. so kalau dah pancit sampai 3 bahagian je,,, maka result kite, level 1, bahagian 3... camtu je la... die x wajib pun nak buat banyak2... dorang nak taw kite fit ke x camtu je... hehe..then habes je... leh balik... sempat la tukar2 number...sebab nak taw result nanti kan.. aku ase melalui sms gak kot...


Ok Sekian... terima kasih...

(Notakaki : Prudential Takaful 0176806258)

Friday, 1 November 2013

Bayaran untuk IC Hilang

Assalam wbt

Daku berada di pejabat pendaftaran kad pengenalan melaka. Huii dah lame x update blog sebab memang dah x sempat sejak2 aku benti kije ni. Jadi suri rumah sepenuh masa kan xde ape nak update. Hahaha. Sume bende berkaitan rumah.

Ok. Hubby aku baru hilang ic. Tah tercicir katne. Pastu tuk kali pertama ilang bayar rm110.. Tuk kali kedua bayar rm210.. Kali ketiga rm310. Kali ke empat pn rm310. Ok yg rm10 tu processing fee. Giler x giler kan. Aku xtaw lak hubby aku ni da ilang tuk kali kedua! X pasal2 terbang rm210. Tapi sebab kad atm skali ilang, kitorang wat rayuan. Jadi dikurangkan rm50 je. Ok la. Rm160 lak bayarannye.

Btw kat melaka ni kat area mitc je. Dorang amek mase dalam 2 jam nak siapkan. Kalau x ramai, sejam pun dah siap. Baru betul camni. Efisen! Hahaha!!

Ok kalu nak mohon online pon boleh http://mykadganti.jpn.gov.my ...... Atau call je 0388808066 .... Mudah gler kan. Pastu nak cek status permohonan mykad da siap ke lom. Taip : JPN MYKAD [no ic] SMS ke 15888 .....

Ok. Tu je info arini. Tq.