Monday, 26 November 2012

Mesti jaga Aurat

Assalam,..

aku tertarik dengan blog ni...

Aurat 

Peringatan tuk aku juge.. in sha Allah...

Office mate aku dah jadi victim of cyber crime...

kat area office aku ada mate yg memerhati.. die snap lebey kurang...

dan masukkan dalam web.. nauzubillah....















terima kasih :)

Friday, 23 November 2012

DIY Beg Goodies Majlis Perkahwinan

Assalam wbt dan Hi

baru-baru ni aku cuba hendak buat bag goodies.. ok selalu aku tengok kat intenet, 1 beg berharga RM0.35... ok nampak macam murah tapi kalau darab dengan 300pcs jadi lah RM105. Kata nak jimat?

Jadi aku belilah beg tempat letak pisang goreng / sosej uncle bob / hotdog yg wane coklat yang baru berharga RM3.20 tuk 100pcs. okeh ini aku beli kt Mydin, kalu beli kat tesco harganya RM3.50 untuk 100pcs. kalu kt Carrefour aku tak nampak.. aku carik juga tapi macam tiada...

pembalut hadiah, gam dan kertas nama yg telah di print.. yg ni aku print di ofis.. maka die menjadi free.. hahaha.. ok so far kos nye menjadi.. RM20 sahaja tuk 300pcs! cube kire.. 1pcs jatuh RM0.06 je.. atau 10sen... hoyeh! jimat kannnnn...........

yg ni contoh beli...

dan yg ni contoh aku buat... jimat kan.. ala nanti dah dapat orang akan koyak gak.. ehehehe... 


ok selamat mencube!

terima kaseh :)

Tuesday, 20 November 2012

40 Cadangan Hadiah Pengantin berharga Kurang RM100

Assalamualaikum wbt

sekarang mang musim2 kawen...Aku bagi list cadangan hadiah untuk pengantin.. sebab kadang2 orang ni rase tak tau nak bagi apa kan? Hadiah ni sume nye yang mampu dibeli... bawah rm100 la... hahhaa...aku pon takdelah nak beli mahal2 sangat..sebab skali kawen 30 orang..sume nye bagi rm100 masak laa kan..hahaaha... harga hadiah ikot kepentingan seseorang kot :P

1) set gelas/ pinggan mangkuk /tempat basuh tangan /tempat gula,garam /set mug (ni hadiah paling feymes aku ase)
2) barangan elektrik. contoh: kettle/ periuk nasi/ oven/ iron/ radio/ microphone/ blender/ pemukul kek/ pengering rambut/ kipas /toaster/ speaker laptop
3) kapet (ni hadiah paling mahal aku pernah bagi..haha)
4) barangan baby. contoh: bekas botol susu/ set botol susu/ set baju/ set breastfeed/ tilam baby/ selimut baby/ set makan baby/ buaian/ stroller. boleh bagi speaker pillow.... (macam yg aku jual ni)
5) jam dinding
6) tempat letak kunci
7) tempat tisu (yg ni idea drp kawan aku - tapey)
8) album gambar/ frame gambar
9) water filter / termos / mangkuk tingkat
10) dapur gas (yg ni idea kawan2 aku)
11) bekas kotak kain (selalu untuk baju kotor/ letak barang)
12) penimbang makanan (measure tepung,gula etc)
13) cadar (senang nak carik ni)
14) penimbang berat badan (jangan bagi kt orang yg cepat melenting plak)
15) cermin (ni pun same.. jangan bagi orang yg cepat marah. kang putus kawan..haha)
16) ayat2 quran yg diukir/ tulisan bismillah/ tulisan assalamualaikum
17) tulisan atas kayu ("my room", "welcome" etc)
18) helmet (ok yg ni hadiah mengarut sket tapi boleh bagi)
19) lesung batu (yg ni hadiah femes yg kawan aku bagi... susah wo nak carik... beruntung kalu ade orang bagi..hehehe)
20) set kuali/ periuk2 /set sudu garfu /set pisau... (aku kalau dapat beruntung sangat.. jimat woi)
21) set tupperware jenama tupperware (yg ni kakak opis aku suke bagi)
22) baju 1 pasang (yg ni aku bagi kat kawan aku sebab nak pos..tataw nak pos ape)
23) penyiram pokok bunga (yg ni tuk perhiasan ala2 inggeris la)
24) album (ni utk peminat fanatik album je k... contoh peminat tegar yuna, belikan album yuna)
25) rak buku (2-tier, 3-tier)
26) buku agama/ novel/ set buku
27) lukisan (ala orang slalu letak kt dinding sebagai hiasan)
28) tiket kapal terbang (ok yg ni beli la mase air asia nga wat promotion... kekadang 1 tiket plus tax cuma RM29.. grab the chance k)
29) beg laptop / beg balik kampung
30) towel (yg ni x bape sesuai kot..tp boleh la kalu nak bagi gak...hehe... jimat pengantin tu nanti.. keperluan asas gak ni kirenye)
31) kain batik & kain pelikat (yg ni sesuai kalu nak pos kan hadiah..susah nak datang kan)
32) lampu suluh (agak kelakar.. tapi sesuai.. kite mang xkan beli kalu xde orang bagi kan.. haha)
33) telekung travel (yg ni utk pos juge..dan kawan adalah perempuan..)
34) tadi lampu suluh.. ni lampu tidur.. (o ye.. ni adiah adik aku kat kakak aku..hehe)
35) pasu bunga (lupe lak.. yg ni pun adalah adiah yg orang slalu bagi)
36) set langsir (ala2 yg ad sliding door) ok what... hehe
37) perhiasan kereta yg gerak2 tu, contoh bentuk, pokok, kereta, komik yg bace buku.. ala yg ade solar sel tu kan.. yg orang letak dalam kereta pastu nak tergedik2 bile keta berjalan..hahaha
38) kalau pandai melukis, hadiahkan lukisan muke dorang..dan letak dalam frame
39) yg ni hadiah paaaling akhir kali... masukkan gula2 dalam kotak... plus sampah2.. jadikan asas bahan tuk acara tabur gula2.. kt johor fames ni tabur gula2.. pas bersanding.. nt ramai2 akan pungut..hehee.. meriah gilerrrr...

dan cadangan terakhir yg paaaling gempak...

40) jam loceng.. ok jam ni... ada alarm kan.. sila on alarm ikut masa yg anda suke... jadi alarm akan bunyi waktu tu..contoh kol3 pagi..hehe... kalu nak extra kejam... sila masuk kan jam loceng dalam kotak,,then masuk dalam kotak len..then kotak len..then kotak len..sehingga menjadi besar kotaknyee... eceli hadiah dalam die jz jam loceng je... hehe.. nak extra kejam kepada kejam? buatkan hadiah jam loceng setiap jam... contoh, kol3, kol4, kol5.. so mempelai akan terjage setiap malam.. hahahahaa...

selamat mencuba! :)

terima kaseh...

Monday, 19 November 2012

Gaza Under Attack : Membantu melalui SMS


Assalamualaikum wbt

Aku x mampu nak menyumbang banyak...
hanya mampu berdoa,..
dan oleh kerana aku kije di syarikat telepon...
aku ase... sms bantuan adalah termudah....selain berdoa...


AMAN PALESTIN ada cara termudah-insyaAllah-!
caranya:melalui SMS
TAIP:     PALESTIN  10    (nilai 10/5/3/1)
HANTAR KE: 39111
mudah bukan?
Pembebasan Palestin tanggungjawab umat Islam bersama!!




Terima kasih :)

Thursday, 8 November 2012

Sabar itu ada 3 cabang

Assalam.

Sabar itu ada 3 jenis..

1) sabar dalam menghadapi kecelakaan

2) sabar dalam menghadapi ketaatan
yelaa.. mase kite nak solat.. kan ase banyak dugaaan.. camtu laaaaa

3)sabar dalam menghadapi maksiat...
maksiat itu seronok.. kalau sikit2 x seronok.. banyak2 banyak ronok... jadi kite kene sabar tuk hadapinye...

ni aku petik drp ustaz dalam rancangan tanyalah ustaz tv9...

Wallahualam.

Mekasey...

Saturday, 3 November 2012

Blog Beli Baju / Blouse / Skirt / Handbag Online

Assalam...

Kalau nak beli online.. leh try... yg ni jual sume barang2 yg cute mute dr Korea dan seangkatan dengannya... harga pun not bad.. kebayakan blog online amek secara pukal drp dorang ni... hehee...

1) Cassa Fashion
2) Helen Beauty
3) Nile
4) Lazada

Sekian Mekasey :)

(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Thursday, 1 November 2012

Petunjuk Mimpi Jumpa Burung

Assalam...

Tadi aku call mak.. mak cakap mimpi terbang dan jumpe burung.. or ape2 mimpi berkait ngan burung... insya Allah petanda nak dapat anak or cucu.. mak aku la cakap sebab.. masa mak aku mimpi camtu.. x lame tu taw kakak aku pegnan.. mebi kebetulan.. mebi juga alamat yg Allah bagi supaya kita bersedia...

takyah terlalu taksub.. ini cuma pendapat mimpi orang2 lama.. :)

Sekian.. mekasey...