Friday, 25 July 2014

Amalan Munjung Masyarakat Jawa Sri Medan

Assalam wbt

Amalan munjung adalah salah satu amalan yg penting utk masyarakat jawa sri medan,batu pahat, johor...munjung ni in java language la.. Hehe,,,Kalau orang islam yg lain kt tempat lain mebi panggil tukar2 juadah berbuka. 

Munjung ni modus operandi nye adalah anto makanan kt jiran tetangga n sedara mara yg dekat dlm kadar makanan sehidang (bole dimakan sekeluarga). Selalunye ade 1 lauk berat, 1 or 2 lauk sayur n sebungkus nasik. Ade gak yg nk amek jalan mudah, order je ngan orang. Cukup mase anto kt uma sedara n jiran... Ade gak yg buat nasi tomato or nasi ayam. Senang. 

Waktu menghantar lepas kol330 la kirenye. Sebab nanti kalu anto awal fam yg dapat bekal makanan drp kite tu xyah la masak juadah berbuka banyak sangat. Kan senang kan....seawal 10 hari pon dah ade yg anto... Hihu

Selalunye kalau kite bagi, nanti orang tu akan balas balik munjungan kite. Kadang2, contoh cam ari cuti, akan dapat la drp banyak tempat, so kte x yah masak. Best2!! Aku ase munjung ni amalan yg sangaaaat mulia,,, bukankah pahala memberikan makanan kepada orang yg berbuka sama dengan orang yg berpuasa... Wahhh Alhamdulillah... ;) muga amalan ni akan kekal sampai bila2! 


Terima kasih ;) 


Monday, 7 July 2014

Game 2048 !

Assalam

Selamat berpuasa!!

Jom kita main game 2048... X ngantok kompem. Hihi
Die guna sifir kuasa 2... Hingga 2 kuasa 10... 

Try la. Senang je. 
Klu die kumpulkan nilai yg paling highest di bucu2, tak kira kiri kanan atas bawah. 
Boleh donlod kat apps store. 


Selamat mencuba. 
Terima kasih.