Monday, 29 April 2013

Homestay Evergreen RM38 di Shah Alam

Assalam wbt

Lokasi yg strategik di shah alam. 1 malam RM38 sahaja. Untuk bilik yg ad 1 katil size king. Murah kot!

Lokasi spesifik di seksyen 19 shah alam. Landmark poliklinik salam / maisha / hotel de palma.. Sebaris ngan klinik ng dan lee... Atas kedai perabot. Area rumah kedai yg baru menghadap jalan raya.

Bilik ok la. Selesa gak. Tapi cume cume bilik air kt luar. Haha. Tapi dorang akan tempatkan perempuan same2 wing ngan perempuan. Laki2 ngan laki2.. So xde la masalah takot mandi tu terserempak kan.

Servis ok la. Call je 012-2362244 atau 0139591591..nanti nak amek kunci kt kedai perabot bawah tu. then nak pulang kunci kalau kedai lom bukak,, leh tinggal je dalam bilik. Kunci dari dalam.

Ok takde towel disediakan. Takde sabun cam kat hotel. Hehe. Tapi ade arah kiblat! ;) jadi kalu2 agak2 nak stay sini ok la. Berbaloi gak la tapi jangan berharap giler servis tiptop memandangkan bayarannye pon camtu... hihi.., Oh ye. Bayar deposit 50% n balance mase amek kunci...

Sekian,,terima kasih



(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Friday, 26 April 2013

Bagaimana Hendak Mengukur Saiz Bra

Assalam wbt

Kat sini,,, ada panduan yg agak segan silu nak dikongsi.. haehahaha... ni aku translate kan nye ke dalam bahasa Melayu... camane nak ukur saiz bra.. sebab orang selalu tersalah beli ke.. nak kene ukur dulu ke... apa yang aku baca... setiap negara ada definition size yg tersendiri mengikut anatomi penduduk negara tersebut.. maybe saiz 34 di malaysia tak sama ukurannya dengan saiz 34 di US...

kalau belek kat bra.. ada tulis 36/80... 36 tu is actually ukur dalam inci.. dan 80 tu ukuran dalam cm... yela... 1 inci = 2.54cm... so basically 36 x 2.54cm = 91.44cm ~ 80cm... yang ni aku xtaw nape die jadi begitu... ade plus minus mebi...

so langkah nak kira... balik uma,,, ukur gune pita pengukur kat bilik... leh ukur mase pakai bra.. x perlu la half naked.. kang nanti jadik laen plak.. kalau nak half naked pon pastikan bilik terkunci dan tingkap langsir sume tutup.. hahaha.. elakkan maksiat..... !

1) Kira band size.. betul2 di bawah bahagian breast. seeloknya lepas hembus semua nafas la.. sebab kalu nga tarik nafas,, nanti sangkar rusuk kembang kan... tak dapat la saiz yg tepat... let say kira gune tape ialah 29 jadi actual band saiz ialah 32.. ini hanyalah estimation semata2... 

2) kira ukuran bust... betul2 di bahagian nipple... masa check tu jangan pakai bra yg ada pad tu.. ala2 push up tu kan... keluarkan itu semua..




then... boleh la kire perbezaan dalam inci saiz band & bust anda... for example.. 
saiz bust = 34 inci
saiz band (tape measurement, 29 inci)  = 32 inci (after gune measurement table)
beza = 34 - 32 inci = 2 inci 

rujuk balik kat table... kalau beza 2 inci,, maksudnye cup yg sesuai dengan anda ialah cup B.. Maka, berkemungkinan besar, saiz bra anda ialah 34B ! hehe.. kalau nak lagi selesa haruslah try... untuk keselesaan di masa hadapan.. dan untuk duit anda.. kang beli x muat.. dah membazir plak... 


selamat mengukur... pastikan mengukur dengan bijak... 



ok.. sekiaan info arini.. terima kasih...

(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Thursday, 25 April 2013

Macam Mana Nak Jadi Co-Host untuk Event kat Facebook?

Assalam wbt...

aku x pernah taw camne nak create event sampai la nak dekat majlis kawen kami... so incik tunang la yg start create event... aku nak jadi host gak.. tapi aku tataw camne...

so cara nye...

host utama (main) kene add orang yg nak jadi co-host.

1) klik Edit pada "event" nye page

2) Dalam ruangan "host" letak la bape banyak co-host yg anda nak... pastikan co-host adalah salah sorang yg diinvite utk hadiri majlis...

3) then co-host ni tadi,, dapat la invitation kan.... die kene choose "going" maksudnye.. co-host mesti kene join event laa... kat choice tadi ada "going/not going/maybe" hehe...

ok.. so thats all... baru la co-host tadi leh tolong invite2 kan orang... mudah kan?


Sekian, terima kasih...

Wednesday, 24 April 2013

Lunch di O'Brien KLCC

Assalam wbt

Sementara nak tunggu waktu nak collect ipad mini,,, we r having lunch at O'Brien. Kat klcc. Hihi. Lokasi nye dekat ngan isetan,,moo moo,,and tong pak fu. Menu adalah sandwich basis. So far sedap dan banyak! Hehe.

Ok camne nak order? Ade sales guys kat entrance. So pilih je menu set A ke. Set b ke etc. senang sangat. Then gi bayar. Hehe. pastu duduk la. Nanti waiter dorang akan antao kan pesanan. Yeahh. Harga reasonable gak la. RM17 uols.. 1set roti 4 keping ngan inti yang banyak plus air. Air ade 3 pilihan. Aku pilih teh o limau. Ok... Jemput makan!!



Monday, 22 April 2013

Makan di Medan Ikan Bakar Pantai Jeram

Assalam wbt

Wiken lepas kawan aku belanje makan ikan bakar kat pantai jeram. Kat mane? Kat kuala selangor. Ade dua tiga la kedai berdekatan yg ramai orang. Aroma ikan bakar, NRP ikan bakar dan medan ikan bakar pantai jeram. Sumenye walking distance. Kami park punye la jaoh sebab penuh ngan orang.

Camne nak datang sini? Ok.. Cam kami dari gombak. Jadi masuk latar dan exit kat ijok. Terus belok kiri,, arah kg kuantan atau kelip2 la sign board die. Terus dun belok2 sampai jumpe T junction. Belok kiri. Then terus terus terus sampai jumpe shell kat belah kiri.. Ok dah dekat la tu. alert ngan signboard "jeram" means korang da sampai jeram. Then ad trafik lite x jaoh dari shell tadi. Trafik tuk simpang 4... So belok kanan... Kat kiri korang da ad signboard aroma,,, bla3.. Restoren tu la. Hihi. Insha Allah ade la reki nak makan kat sana.

Sampai je carik tempat duduk.then order.air akan sampai dulu. Yg laen2 lambat sket. So korang kene bawak la enpon ke buku ke nk isi mase lapang. Hihi. Takpon borak ngan teman yg dibawa tadi. Memang kenyanggg abesss. Hihi. Makan kat situ abes rm100 tapi memandangkan aku makan ngn engineer petronas maka die telah membelanje aku ;) yeah!! Thank u!!!

Nanti aku nak datang lagi ngn husb tapi nak gi aroma kot ;0 alamak gambar sudah ilangggg.yang ni aku curik dari gugel.. maap maap...


sekian.. yok makan!!

Friday, 19 April 2013

Review Novel : Awak Semanis Red Velvet

Assalam wbt

Review Novel hasil tangan Lily Haslina Nasir published by PTS. ok aku beli sempena ngan 30% diskaun PTS cuti sekolah kan.. aku suke la.. aku sebenarnya ada maybank2u pon disebabkan nak beli buku PTS.. kalu x..sampai kesudah xde..haha.. mekaseh kt PTS sbb beri encourage.. :P

ok berbalik kepada review.. ni kisah seorang perunding perkahwinan yg cerewet bernama Aireen Azlan dan seorang pembuat kek bernama Chef Izzul... sume orang yg datang nak mintak aireen ni jadi perunding perkahwinan mereka mesti menempah kek red velvet air tangan chef izzul... awal nye aireen kutuk2 gak la sebab x penah merasa.. tapi 1st time nampak tu jatuh cinta pandang pertama la ngan chef izzul ala-ala muka tae kyon (ala x reti eja) kumpulan 2PM...pastu... sampai tersalah tarikh.. patut tarikh yg nak sediakan kek tu 15 hb tapi sebab gelabah jadi 18 hb...aireen dipengaruhi dengan watak cerewet,kecoh dan "loud". tapi chef izzul plak sorang yg cool, suke mengacau, suke ketawa. (hero idaman malaya gituew)

bile terperasan salah tarikh tu. teros la die gelabah carik chef izzul kt bakeri dan paksa gak wat kek... eceli izzul rabun malam sebab tu die x wat kek malam2 ari.. terpaksa lah aireen jadi mata kepada izzul... dan sebab tu la chef izzul taw ape kekurangan aireen,,, iaitu tak pandai masak langsung! dan aireen taw kekurangan chef izzul, iaitu rabun malam! hehee.. so sejak tu dorang rapat.. dan aireen selalu lepak kt bakeri chef izzul.. chef izzul pon selalu buat kek baru untuk aireen rasa.. dorang ni teman tapi mesra la.. banyak la adegan mengusik2 tu...

pastu... nak dijadikan cerita..one day chef izzul cakap ada kejutan buat aireen.. rupa2nya chef izzul nak perkenalkan marina kepada aireen...start dari tu pulak berlaku perang mulut kalau aireen dan marina berjumpa... marina memang dasar busuk hati... die add fb aireen sebab nak tunjuk kemesraan marina & chef izzul... bengang tol aireen.. 1 malam tu.. aireen nak confess.. tapi marina terlebih dulu confess.. dan biasalah novel... aireen dengar sekerat je.. terdengar yg chef izzul.. memang suka marina... tapi suka sekadar sebagai kawan... "sebagai kawan" tu x dengar... sejak tu aireen menjauhkan diri daripada izzul... marina x puas ati sebab chef izzul x terima die sebagai awek. dan die berusaha nak jauhkan aireen drp izzul.. so die wat rancangan.. supaya aireen gi penang, konon nak jumpe nenek sedara izzul... then,,, mase aireen gi penang,, marina ajak izzul gi butik kawen.. (izzul xtaw butik tu tempat aireen berkerja)...kononnya marina cakap,, tu untuk majlis yg ditaja oleh ayah die...izzul ikot je la.. kate kawan baik kan... marina try baju kawen... then dorang amek gambar same2 pakai baju pengantin la kan... pastu marina soh pekerja butik letak frame besar2 depan butik.. balik dari penang,,, bengang la aireen.. ape yg aireen taw.. izzul dan marina akan kawen dalam mase 3 bulan lagi... aireen makin patah hati...

bila izzul dan marina terjumpa aireen,..aireen bagitau die nak berpindah ke johor untuk teruskan kerjaya kat sana.. izzul merelakan je die pergi,.. marina dah ketawa dalam hati la kan... then... lepas 3 bulan aireen pergi,,, izzul bersikap acuh x acuh je.. buat kerja serba x kena... pastu baru die sedar yg selama ni die suke dan cinta kat aireen... at 1st marina nak halang,, then baru lah izzul taw sume rancangan yg marina buat tuk pisahkan dia dan aireen.. makin marahlah izzul...

izzul pergi umah sewa aireen.. jumpe dengan osmet aireen... fifi,,,, die mintak alamat aireen kt johor.. esoknya,,, izzul terus ke johor.. dan pergi ke tempat kerja aireen.. sampai di sana,,, rupa2nya aireen da quit sejak sebulan yg lalu.. walaweh.... pastu... dapatkan alamat uma sewa aireen,, uma sewa die pulak kosong je... then die hampir patah semangat.. mase tu la kononnya takdir jodoh kan..hehe.. die ternampak 2 orang budak tadika kat taman borak2 pasal bintang. memang aireen suke sangat pada bintang... so izzul saspek aireen mesti ade kt tadika berdekatan..sampai je kat sana.. yeah! memang aireen kt tadika tu... die jadi cikgu tadika skang.... mase tu izzul pon meluahkan perasaan dan ajak aireen balik kl.. nt kat sane..dorang akan bukak perniagaan bersama2.... then ending faham2 la.. happy.. yeah!!

Komen aku : cerita ni best.. jalan cerita ada.. tapi kesinambungan 1 subplot kepada 1 subplot tu kadang2 ada yg tak kena.. means aku kene baca dua kali so that aku boleh agak scene tu ade kat mane...ade sesetengah subplot,,, memang xleh nak kaitkan langsung... takde latar waktu tuk sambungkan subplot.. then,,, sebab PTS cintakan BMT (bahasa melayu tinggi)... maka,,, ayat dia mang skema ya habes... guna saya awak... "saya tunggu awak tau" kalau ayat pasar.. tapi gune tatabahasa betul.. jadi "saya tunggu awak tahu..." hahaha.. cam kekok. tapi percubaan yg baik... rating aku bagi... 3.9/5.... 

Sekian, terima kasih....

Wednesday, 17 April 2013

Spekulasi Sahaja : Vitamin C + Udang = Racun

Assalam wbt

WIken lepas aku makan seafood... order fresh orange.. kawan aku cakap.. takleh campur vitamin C dengan udang... so aku mula gelabah.. tapi dah order la ni... air tu da la sedap.. nak tunggu order punye lame...

sementelah tu.. aku menggoggle tol ke makan udang plus vitamin C ni leh sebab kan racun? berdasarkan blog Nurainatul .. die semangat kaji..yg arsenik ni duduk dalam periodic table bahagian element.. kalau sape belajar kimia.. element atau unsur ni... adalah bahan paling asas.. memang2 ade2 je kt bumi ni dah di panggil arsenik gitu.. cam emas.. datang2 je kat bumi, name dah emas/argentum... kalau gabungan dua element/unsur kita panggil compound... ok means,, kalau ada sebab tertentu je.. yg leh menyebabkan element ni tadi combine jadi compound...

ok dalam udang ada arsenik tapi kuantitinye harmless.. kalau  x makan banyak xde la efek pon.. dan dalam oren sunkis ada vitamin C.. mengikut sumber Susu Sejat setiap laki dan perempuan dan apa jua peringkat umur,, ada had vitamin C yg boleh dimakan setiap hati.. contoh cam perempuan, 70mg setiap hari.. so kalau air fresh orange plus udang yg kite makan tu lebey 70mg dalam sehari,.. makanya baru ada risiko... kalau kurang secara teori nya xde pape laaa....

spekulasi ini terjadi sebab maybe orang yg mati tu dah makan pil vitamin C...then tertambah lak dengan makan udang..vitamin C ni dah react dengan arsenik dalam udang.. tu menyebabkan kematian.. tu je...oh yeah so kire vitamin C ni catalyst or perangsang kepada tindak balas arsenik.. camtu la seperti yg aku bace...

Ok.. secara teori haram...
1 pil vitamin C  = 7 biji buah oren sunkis
1 biji oren sunkis = 45mg vitamin C (Rujukan) --> bergantung kepada jenis oren
7 biji oren sunkis = 315mg vitamin C! tak betol ni!! hahahaha!!

ok sebenarnya.. kalau nak makan vitamin C,,, 65mg to 90mg je sehari.. sumber ...ok.. DONT EAT SHRIMP ONCE YOU EAT VITAMIN C! itu je... ala lagipon momokan ini datang sebab dulu vitamin C ni gelemer ya hampun... then ade orang anti ngan vitamin C.. die wat la propa camni.. kekekee.. tu gusip je uolss...



(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Tuesday, 16 April 2013

Vlogger Utube Yang Best

Assalam wbt

Lately aku terjebak nak tengok vlogger dalam utube yg best.. hahahaa... best pulak sambil layan2 dalam office.. kekekee..

1) matluthfi90 --> more to bercerita/pekara semasa

2) Iman Syippo --> more to bercerita/pekara semasa

3) Shahrin Najmi --> more to bercerita/pekara semasa

4) IniAnwarHadi --> more to bercerita/pekara semasa & ala2 islamik kot..hehe

5) Maria Elena --> more to bercerita/pekara semasa

6) encikmimpi --> menyanyi & kite cume nampak mulut die je.. haha.. xtaw muke sebenar

7) vitaminbie --> menyanyi & suke parodikan lagu2 melayu

8) aftalentaesb --> parodi kan vid klip lagu2..

Sekian, terima kasih :)


Friday, 12 April 2013

Review Novel : Madu Tiga Suku

Assalam wbt

oleh sebab PTS publisher ada buat promotion 30% disc sempena cuti sekolah..jadi aku dah sapu 9 buku yg nga wt promo! salah satu nye ialah wan azlan nye novel.. kalu x silap die ni pon kaki utube.. ske buat lawak cam lawak mat luthfie tu... meh aku cite sinopsis cite ini...

cite ni adaptasi cite madu 3 moden... hehe.. watak utamanya ialah Jamilkhan... penolong die name Razi.. ok jamilkhan ni ada isteri pernama name liafara.. da 10 tahun kawen tapi x dapat anak.. pastu liafara aktif berpersatuan... liafara anak orang kaya... dan anak tunggal kpd family die..so manje sket la.... jamilkhan bekerja sebagai pegawai undang2 keluarga kat marang...

satu hari ada orang datang mengadu pasal masalah rumah tangga, nama die hasnina... hasnina cakap.. die sayang ex husband die.. die pernah terbagi ubat biawak comodo sebab laki die "x kuat" hehe... dan laki die dah jatuhkan talak 3.. so untuk membenarkan die kawen lagi dengan ex husband die..die kene kawen ngan laki len..so jamilkhan menawarkan diri la.. dorang makin rapat.. 1 hari,, jamilkhan datang pejabat hasnina..tbe2 pengawal cakap ade pegawai pencegah maksiat otw ke opis hasnina... dan yg buat serbuan ialah bos jamilkhan sendiri..sebab cuak sangat die terjun dari tingkap..tapi terlupe bawak coat n kunci keta! hahahaa.. kalau bos die taw coat tu milik siapa,,, kantoi la nanti kan? jadi nak selamatkan diri..jamilkhan mengadu kt polis, yg hasnina da mencopet coat n dompet die... situasi polis datang dan menggari hasnina membuatkan pegawai pencegah maksiat tadi terpinga2.. dorang pon g balai polis.. hasnina marah giler sebab jatuh reputation la kan... so hasnina pada dalam bengang tu,, die ugut akan gitaw hal sebenar kepada polis dan saman malu... kalau jamilkhan x kawen ngan die dalam mase seminggu.. terpaksa la jamilkhan setuju dan kahwini hasnina...

nak dijadikan cite,, jamilkhan amek cop jari liafara mase tido.. then dorang pon selamat diijabkabulkan... then mase majlis kawen tu, kebetulan liafara ikot kawan die pegi majlis kenduri gak..upenye2 kenduri kawen jamilkhan ngan hasnina la..ape lagi..ada la cerita kejar mengejar... kekekkekekeee... 2-3 hari jamilkhan x datang uma liafara...

hasil intipan liafara, dapat tau hasnina tinggal ktne.. ok tiba masa hasnina nak pedajal liafara.. die letak paku betul2 depan pagar..so that kereta liafara akan bocor la nanti.. hehe.. mase tu nasib liafara baek.. jamilkhan dulu yg balik uma.. untuk elakkan jamilkhan terkena paku buatan hasnina, masa nak alihkan tu,, hasnina sendiri yg tercucuk kt kaki..kekekekee.. terpaksa dikejarkan ke hospital....

x puas ati liafara,, die pon bengang dengan hasnina atas cubaan nak pedajal..so die pon nak mendajali hasnina..die gi lereng bukit tempat hasnina tinggal,..dan curi2 gune senapang patah ayah die.. eceli die nak tembak hasnina tapi tekena kuali astro jiran sebelah.. dan oleh sebab momentum senapang tu kuat, die tekejut dan tersangkut kat lori hantu dan luka2 seluruh badan..sebbek ade pekerja asing nampak dan die dikejarkan ke hospital... hehee

liafara dan hasnina sangat la bermusuhan.. banyak lagi la babak nya... x cite penuh..sampai bengang sangat jamilkhan.. satu hari ada sorang datang... datang ngan tunang.. name die rudjini.. patut putus tunang x yah la jumpe pegawai agama tapi da alang2 datang,,, dah officially putus tunang,,, jamilkhan melamar rudjini tuk bini ke3... ok... awalnya nak kawen kat thailand..tapi rupanya itu sindiket kawen palsu jee.... so kawen gak la kt malaysia.. mase nga bersanding,,, ada orang datang bersilat.. tapi gaya cam menghunus keris kt jamilkhan.. haha..rupenye tu bapak hasnina.. kekekee..

sebab kawen ngan rudjini..jamilkhan cuti 3 ari... kat liafara die tipu telinga nye patah.. kat hasnina die tipu tangan die patah.. tapi kantoi la bende tu tipu..hehee... besday jamilkhan dah dekat.. dorang bertiga ke kedai emas... then gaduh2 kt kedai emas.. rudjini yg leraikan pergaduhan liafara n hasnina... ok bekenalan dan bagi kad nama..dorang pon datang uma.. mase tu kantoi gambar kawen..dan kantoi upenye dorang bertiga bermadu... apa lagi start la proses kejar mengejar antara madu2 n jamilkhan...

last2 rudjini ada plan baek.. dorang bertiga cadangkan jamilkhan kawen yg ke4... name die kamiliar... rudjini cakap umur die 26,,, eceli 62! dan kamiliar ni bekas banduan!! hahaha.. habes la teruk jamilkhan kene belasah...! hahaa.. last2.. kamiliar disabitkan kesalahan la sebab terbukti die mendera suami.. dan jatuh talak la kan... jamilkhan insaf sangat.. dan die berjanji akan berlaku adil kepada madu2nya...

sekian!!! :D aku bagi rating 4/5 .... terima kasih....

Wednesday, 10 April 2013

Senarai Hotel Di Batu Pahat

Assalam n Selamat Pagi...

Lately ramai yg tanya apa hotel yg ada kt batu pahat?

Hotel Link 1

Hotel Link 2

Kawan2 aku tanya.. apa yg ada kt batu pahat yg boley membuatkan dorang nak stay lame... hehee.. aduhai.. sabar je la.. hopefully.. nanti aku senang nak carik in the future...

Sekian, Terima Kasih.

Tuesday, 9 April 2013

Tempat Menarik Batu Pahat : Minyak Beku Agrotourism Resort

Assalamualaikum wbt

Walaupun aku orang batu pahat, tapi aku selalu tertanya2 tempat menarik apakah yg ada di batu pahat... so arini aku nak share pasal minyak beku agrotourism resort.

Kalau korang teringin nak gi indonesia melalui jalan laut, leh la naek feri nya.. minyak beku ferry terminal  kita akan tiba kat selat panjang sahaja... kawasan paling dekat ngan minyak beku. waktu yg ada leh rujuk kt timetable.. tapi ada ari selasa kamis n sabtu aja.. kol10... expected to arrive after 2 hr n 30 min... ok la.. ari laen takde sebab xde ferry... so kalau nak pegi tempat len..leh amek kapal laut dari selat panjang la kekdahnye... kos nye.. rm110 tuk oneway... tapi kalau return/tour jd rm170 tuk dewasa la... dan ticket valid till 3 months!! ok bagos sangat...

kalau nak patah balik dari selat panjang... jumaat ahad dan rabu.. thats why they came out with the package 2 hari 1 malam ke selat panjang..it costs rm288! per head la i guess.. hehe... ok what... murah gak la... apa ada kt selat panjang? ok yg tu jz tempat jalan2 je.. or check in hotel je.. kekekekee.. leh check kt tenet la apa ada kt sane... mebi die jadi port tuk orang transit je... selamat bercuti!!

sekian, terima kasih! 

(notakaki - Prudential Takaful 0176806258)

Wednesday, 3 April 2013

Buku Yang Bagus Untuk Ibu Mengandung

Assalam wbt

Aku nak share buku yang bagus untuk orang preggy. Bukan ape senang nak bagi adiah. Ritu aku bagi adiah kat kakak aku gak. Hihihi.ade tiga je setakat ni...

Sekian terima kasih...




Monday, 1 April 2013

Tutorial Pakai Tudung/Selendang

Assalam....

Aku rasa excited sangat sebab accidentally terjumpa tutorial camne nak pakai tudung or selendang.. hahaa.. aku dulu siap beli majalah dara kot! skang x perlu dah.. tengok online je!! thanks !!

Scarf Sweet Honey

Sekian! terima kasih! :D