Friday, 26 June 2015

Restoran Tom Yam Seksyen 7 shah Alam

Assalam wbt

Sedap sangat makanan kat sini. Bersebelahan dengan kedai melayu. Kedai ni cam akuarium. Dok dalam kaca yg orang luar boleh nampak. Tapi dok dalam xde la rasa aircond sangat. Hehe. Selorong dengan restoran nasi lemak cinta sayang. Tapi kedai ni bertentangan. 


Total rm42. Tapi berbaloi sebab sedap. Restoran chinese. Not sure muslim ke x. Tapi dorang hire dak indon i guess. Pakai tudung. Masa aku nak masuk memang dah ada orang melayu. So yakin halal. Once dah masuk. U might see notice halal kat dinding dorang. Oh ye sungguhpun begitu idok le aku nak snap kan. Yg penting halal. 

Aku order crab something, ayam masak madu, sotong goreng tepung. Seriosly sedap!! Bole cuba untuk berbuka nanti. Naqib pun enjoy makan. 


Jejom. Restoran sedap shah alam di sini. 

Sekian terima kasih. 


Wednesday, 24 June 2015

Kematian itu Pasti

Assalam wbt

Salam Ramadhan. 

Walaupun hari ini hari Rabu. Tapi aku tetap nak bercerita. 

Sejak dari aku zaman kanak2, aku sudah tahu apa itu sakit leukemia, pesakit banyak darah putih drp sepatutnya. Kenapa aku tahu? Sebab abang ustazah aku suffered from that disease. 

Anyhow, i just heard that story without knowing his face. But i know where his house. I even know that he was successful man, working as contractor. Bukan calang2 lah. Since he was diagnosed, doctor advised not to get married coz it would shorthen his life. He obeyed all. Ubat pun aku rasa banyak dah makan. 

Dan Aku sangat yakin. ajal dan maut ditentukan Allah. After all. Mak aku cakap dia baru meninggal dunia last monday kot. Because of what? Did you know he suffered 20years plus of leukemia ? But did he really died because of that disease? The answer is NO ! He died because of dia jatuh kerusi sebab pasang frame... Innalillah... 

Aku bercerita bukan hanya berbasa basi. Aku cerita biar buat pedoman kita. Sentiasa ingat maut yg mendatang. 

1) kau tahu ke kau hidup sampai bila? 
2) banyak x ibadah yg kau dah buat? 
3) kalau pun kau sakit, adakah kau akan meninggal dunia sebab sakit kau? 

Jadi untuk yg sihat atau sakit. Sentiasa beringatlah. Hidup ini terlalu singkat. Hargai. Penuhi dengan hati yg berisi. 

Sekian. Terima kasih. 

Monday, 8 June 2015

Job Scope Proposal Engineer

Assalam wbt

Trust me.. I am an engineer !

Okey, apa die tu proposal engineer? ingat nak propose kawen je ade perkataan propose.. hehee.. kerja pun ada proposal gitu.. ok jadi apa tugas proposal engineer?

1) prepare bid proposals in accordance to the specific requirement

2) site visit to propose project location

3) work out and formulate basic cost

4) liaise with vendors to obtain quotations

5) liaise with sales manager to formulate pricing (selling price)

6) undertake documentation for bid proposal

7) collect from and submit bid proposals to clients

8) execute the company's best policies

senang cakap.. membuat kerja dalam membida tender yg disertai oleh syarikat. mendapatkan sebut harga daripada pembekal dan menjual semula dengan harga yg berpatutan dan menguntungkan syarikat.

apa yg awak tahu pasal proposal?

Link 1

proposal juga kena tahu pasal technical sebab nak bid kan.. at least faham dan boleh bayangkan.. faham requirements client. tahu nak refer technical dengan sape. dapatkan quotation... dan mula merangka harga. kalau margin kecik camne nak outcome etc...


okey selamat ditemuduga dan selamat bekerja...


Sekian, thanks

Sunday, 7 June 2015

Ramalan Ending Cerita Bidadari

Assalam wbt

As of episod 11..
aku meramal ending cerita ini.. kekekekekekee...

1) suria(amyra rosli) sebenarnya anak sebenar tuan iskandar n bini dia yg koma tu.. dan (nonny-lupa nama dalam cerita) adalah anak kepada delima (mak suria).. delima tukar anak dorang masa kt hospital/klinik/mana tah suatu masa dulu. sebab tu delima layan suria kasar je..cam xde sayang... tapi delima xtaw nonny anak dia sebab masa tukar baby dulu, die nampak (zarina zainudin je).. delima xnampak tuan iskandar... zarina tahu anak die dah betukar tapi sebab baik..die tetap jaga nonny dengn baik..

2)ok kan zarina zainudin dok kat umah yg sama ngan dorang tapi dorang x pasan.. one day suria x sengaja termasuk bilik tu.. terdengar bunyi2. so dari situ suria tahu ada makcik tu.. so suria start jaga zarina tu sampai die boleh bangun dan bole cakap sket2.. tah camne die da bole bangun n cakap.. terkantoi lak ngan delima. delima br nak marah2.. tapi  bila betentang mata.. baru die sedar. malu... pastu zarina terus mengungkap kembali kenangan lama.. delima terkesima.. malu.. sentap lah sheols.. last2 baru tahu.. yg dorang tertukar.. tuan iskandar marah sangat.. so ceraikan delima.. lagipun zarina dah sihat...

3)watak fizo abg kepada nonny. tapi sebenarnya abang kepada suria.. suka pada suria awalnya tapi sebab suria adik die.. jadi die tarik balik perasaan.. x sempat luah pun.. haha

4)watak adi. adi menjadi pilihan suria akhirnya.. sebab die anggap luqman (syazwan zulkifli) sebagai abang semata2... adi nar nya anak sedara tuan iskandar.. dan ada syarikat besar.. no wonder.. die ada bmw wane merah.. suria tataw pun.. tapi die terima je adi sebab ingatkan pengurus restoran pun xpe.. reda kaedahnya..

5)watak anjang (azhan) die asek cakap si delima ad hutang die. sebab anjang tahu sebab apa delima nak kawen ngan tuan iskandar.. delima nak bolot rete.. pastu die tahu suria bkn anak kandung delima.. tapi anjang x pasti anak sape kot..

6)watak nonny.. finally insap selepas maki hamun suria merampas boipren nye knonnnye (lakonan sleeq).. nonnny cakap suria x sedar diri menumpang bla2.. terserlah die bukan baik sangat sebab gaduh kerana lelaki sebab die mewarisi genetik delima yg jahat.. hahahahaa

ini adalah ramalan sahaja.. tengok la nanti.. kakakkakaaa....



sekian, thanks

Monday, 1 June 2015

Frame RM1 Seksyen 18 Shah Alam

Assalam wbt

Semalam iols buat cermin mata kat kedai 99 spec mata.. alah lupa nama sebenar kedai.. tapi kedudukan di same level dengan kedai pak li kopitiam di oleh-oleh seksyen 18, shah alam...

harga bingkai hanyalah RM1, banyak pilihan. jenis spring boleh regang lentur gitu uols... harga cermin lain harga.. varies.. dari RM180.. tapi aku memang x kisah sangat dengan bingkai.. aku nak tukar cermin je yg penting ... sebab cermin da rosak teruk.. aku ase aku da pakai sejak 2 tahun lepas.. dah memang masanya kene tukar lah.. sebab tunggu lama lagi tah bila.. nar Nye aku pun x expect nak tukar secepat ini.. tapi sebab ade rezki lebih sket.. claim haritu..so aku buatlah.. drp aku nanti tah x buat2...

frame aku ni jenis multicoated (alah yg jadi color hijau - macam silau2 tu kan), plus die frame yg alih color bile kene panas tu.. aku lupa nama die.. hahahhaaa... term ape tah tu... total RM280 je lah.. ok la.. aku ok je.. xde la mahal sangat.. sebab dlu aku beli bingkai pun dah RM100... cermin rm150. cermin biasa je nok... aku tak tunggu lama okeh.. jap sangat.. dalam beberapa minit dah siap... aku ase dorang ngah banyak stok satu hal lagi.. warranty 1 tahun... nice...


meh la datang sesapa nak buat spek...


Sekian.