Thursday, 27 February 2014

Tips Memilih Tembikai Berjus dan Manis

Assalam wbt

Aku selalu terfikir camno nak cari tembikai yg sodap2 memilih melalui kulit sajo. Da la xde bau. Pastu jumpe gambo ni. Meh aku tepek. 


Tapi incik somi klu pleh tak ikot pon ciri2 camni. Totap maneh ha. Tape panduan kite bersama untuk yg nooby aje cam aku. ;)))


Sekian... Tq

Wednesday, 26 February 2014

Kreatif Dalam Bersedekah

Assalam wbt

Aku nak cakap.. harta yang ditinggalkan selepas meninggal dunia adalah,

1) sedekah amal jariah

2) ilmu yg bermanfaat yang masih digunakan oleh orang lain

3) doa anak yang soleh solehah


Sedekah amal jariah, dah boleh mula dari sekarang... Be creative!

- letak jam di surau/masjid/hospital etc
- letak kerusi roda di hospital
- letak AlQuran di masjid/surau
- letak naskhah Yassin di masjid/surau
- letak aircond di ruangan surau/masjid
- letak tikar getah di RNR
- letak kerusi di susur gajah/kaki lima mana-mana tempat
- letak telekung di surau stesen minyak (sebab selalu ramai orang guna otw perjalanan ke mana2)
- letak selipar getah di tandas awam
- letak gelas/cawan/pinggan/sudu/garfu di pantri office
- letak cermin di surau office
- letak penimbang berat badan di office


Selagi orang guna barang kita/ guna ilmu kita.. selagi tu kita dapat pahala....niat amal jariah kerana Allah.. bukan kerana menunjuk-nunjuk ok!!


Sekian, terima kasih.

(Notakaki - Prudential Takaful 0176806258)


Tuesday, 25 February 2014

Persediaan Barang Bersalin untuk Dibawa ke Hospital

Assalam wbt

Aku nak share. Barang ape yg nak dibawak untuk persediaan bersalin kat hospital. Gomen la esp nye. Kalau swasta korang nak bawak almari sekali pon tape. Gagagaga. 

Barang masuk labor room 
1) telekung (solat jamak la kan - darurat)
2) air zam2 and kurma untuk tahnik anak
3) alas katil 
4) satu baju anak (baju je)
5) selimut anak
6) towel anak
7) air selusuh (kalau sempat minum, minum mase 6cm bukaan)
8) pad bertali (maternity loop by kotex)
9) pampers anak 1 aje 



Gambo sekadar hiasan :)))

Barang masuk wad (if stay before bukaan cukup 10cm) and after giving birth & stay sampai anak boleh buang air besar n air kecil
1) milo 3 in 1 (kalau sempat buat air)
2) termos (isi air panas)
3) biskut (lapo kot)
4) maternity pad. Tapi aku gune night pad libresse je
5) disposable panties. Beli kat maidin rm2.90 dapat 6pcs. Murah wey
6) baju n kain batik nak kuar wad nanti (boleh pakai yg mase datang wad before bersalin tu je. Haha)
7) pampers anak dalam 6pcs. Lebih tape
8) booty n mitten 2 psg je (sedia if kene stay lebey lame. If normal, 1 pasang je da ok)
9) baju anak 1-2 helai je (sedia if kene stay lebey lame)
10) topi or tutup kepala anak (gune bile nak bawak kuar hospital nanti)
11) lampin untuk bedung/gedung 
12) enpon cokia yg takyah caj. Sebab x sempat nak caj pon. Dah bz ngan anak
13) wiped tissue 
14) stokin untuk kite

Siyes aku cakap tak sempat langsung nak touch up anak gune sabun mandi, syampu, losyen, bedak etc...mase berlalu ngan pantas. Pas deliver belaja nak menyusukan anak terus... ;) pon tak yah bawak baju berkoyan2... Barut pon x sempat nak pakaikan uols. Barut gune kalau anak stay lame je. Or mase pas deliver ade mak pak skali di cc. Kalau ad kite somi isteri je mang xtaw nak pakaikan. Hahaha. 

All de best for mommies yang belum deliver. Insha Allah semua selamat... 

Thanks. 

Notakaki : Prudential Takaful 0176806258

Monday, 10 February 2014

Seluar Batik Murah Perlis : _abisabi

Assalam wbt

mencari seluar batik ?

cantik cantik.. lai lai...

search instagram : _abisabi

free size atau boleh customize sendiri..

harga RM23 exclude postage...

COD Perlis sajo..

banyak gilerrr pilihan..

boleh wassap 0174200593

jahitan double line lagi jadi tak takot koyak..

kat bahagian buku lali, ade yg cekak, ade yg lepas/tegak/takde cekak




















Sekian, terima kasih.

Sunday, 9 February 2014

Pad untuk Ibu Bersalin

Assalam wbt

Selalu pening kan nak beli pad yang macam mana. Kebanyakan akan syorkan gune madame. 


Tapi eceli pihak hospital sarankan maternity loop by kotex ni. Sebab senang. Die cam cawat. Ikat je kat tepi pinggang. X yah susah2 nak terkangkang kangkang pakai panty. 


Okeh kalau nak pakai madame bile da kuar hospital ok je. Tapi disarankan pakai disposable panties. Boleh dapat kat guardian, mydin, tesco etc. Hehe. Nanti buang je sume. Kan senang. X yah basuh2... 

Okeh selamat membeli. 

Tq ;)


p/s : banyak lagi ni aku nye... kalau nak boleh gak..hehehee..aku bagi free je

Thursday, 6 February 2014

Update Kelas Peneman Hospital Melaka

Assalam wbt

Ok meh aku hapdet. 

1) Kelas peneman hospital melaka ni laku 5 tahun (tag biru) yang ditampal di atas buku merah. Sign 2 pages tau suami isteri. 

2) hanya temankan mase bersalin aje. Xleh teman if baby kene forsep,vacuum or bersalin scissors unless doc benarkan. mase nak jahit pas deliver pun takleh temankan. Suami ade leh bagi massage kt spine n bagi semangat. 

3) mase doc check bukaan isteri, suami kene tunggu kat luar labour room (4jam sekali). Nanti isteri pakai alat CTG utk pantau nadi anak. If doc tak masuk jgn nak iso sangat sebab doc pantau dr luar je. Ade skrin. Isteri nak kencing kat salur tu je. Dah bagi ubat tahan berak so takkan berak. Once dah masuk, suami isteri takleh kuar. If suami nak kuar, mesti ditemani nurse. If tibe2 isteri sakit, panggil nurse tu jz kuar pintu dan lambai ke arah nurse. Tak perlu panggil sampai ke kaunter. Strict kan? Ade toi. Share 2 bilik 1 toi. 

4) mase masuk labour room, xleh makan. Sebab makanan ni yang lom terhadam boleh masuk ke paru2 if ade komplikasi mase bersalin. Nauzubillah.tapi suami leh makan lagi. 

5) xleh minum gak. Kalau nak bagi, air letak kat lips isteri dah cukup. Untuk basahkan tekak aje..nak minum minyak selusuh plak mase bukaan dah 6cm

6) jangan bawak barang kemas n purse. Cukup pengenalan kite gune buku merah. Barang yang dibawak ke labour room adalah: 

Alas katil ni 2 keping. Yang hospital sediakan tu agak tipis jadi dinasihatkan bawak sendiri. Ada dijual di speedmart hospital. Dun wori

Maternity pad loop. Senang la. Dalam penat2 dah bersalin, ikat je gune tali. Kalau pakai panty kan penat nak angkat2 kaki kan. 

Lagi, bawak 1 baju sahaja untuk baby.... 

Lagi, bawak pampers 2 helai...

Lagi, 1 tuala,1 selimut...

Barang2 lain yg selalu orang share bawak tu ini,simpan dulu dalam rak kat luar labour room. Nanti suami tulis name isteri. Tag tu disediakan. Dun wori. 


7) nak tahu tanda bersalin, sakit kontraksi 3x sejam, or turun air ketuban (cam air kencing tapi x perasan dah meleleh), or darah sket tapi yg ni jarang

8) pas bersalin,mase tunggu doc jahit, suami gi amek wuduk untuk azan or iqamah. Pastu baby letak kat atas dada ibu. Supaya ada sentuhan pertama. 

9) nanti bile da bersalin, anak akan masuk ke nursery untuk dibersihkan or watsoeve. Nak panaskan die. Camtu la. So ibu akan dimasukkan ke wad. Ada banyak kelas. Kelas 1A, kelas 1B, kelas 1C, kelas 2, dan kelas 3. Bape bayaran sume tu aku hapdet kendian ek. 

10) ok mase kat wad, mesti breast ibu start membengkak, jadi leh la nak pam sendiri susu. Kalau nak pam gune tangan pun bole. Gune teknik C. Pastu if x reti, gune lah breast pump, tunggu turn lah.jumlah yg dibekalkan hospital sket je. Kalau leh bawak sendiri. Pastu leh masukkan dalam peti ais hospital. Jz labeling name ibu. Kalau nak masukkan dalam bekas dadih pon ok (tak perlu gune botol susu). 

11) penyusuan yg diajar kat klinik n hospital, banyak cara. Nanti aku terangkan juge di lain post. 

Ok tu je setakat ni... Jumpe lagi lain mase ;) 

Tuesday, 4 February 2014

Kegunaan Speaker Pillow

Assalam wbt

Kebanyakan orang preggy je guna.. tapi tahu x kita pon boleh guna uols !

Mesti ramai orang tak dapat bayangkan camne speaker pillow tu berfungsi. Ni ada sikit gambo nye.. Model adalah anak sedara kitorang, aila dan photographer ialah adik kitorang, tobibi... Hihihi

Enjoy....,



Okeh ni contoh2 penggunaan....



Sekian, tq ;)