Saturday, 24 February 2018

Screening Health di Hospital Columbia Klang

Assalam wbt

Kami dapat complimentary voucher, iaitu dapat baucer percuma untuk membuat rawatan saringan kesihatan atau health screening. Sepatutnya kami bayar RM178 tapi kami bayar RM10.60 sahaja utk kos pentadbiran.

Apa yg mereka periksa? Kami buat yg biasa sahaja. Ambil darah (selepas puasa 8jam pada malam hari) dan ambil air kencing. Itu sahaja. Keputusan yg kami dapat ialah berkaitan tengok gambar nanti ye. Datang lah sini. Tempat baru dan cantik, bangunan setingkat, tempat letak kereta kat dalam bangunan tak banyak tapi boleh park di sekeliling. Susun atur dalam hospital, kerusi di tengah dan dikelilingi bilik doktor pakar. Simple. Kerusi banyak. Ada kafe juga, tapi tak besarlah sangatkan. Bilik atas banyak juga. Dalam 50 maybe.

Macam mana kami dapat baucer tu? Oh ya company kami invite pihak hospital utk buat check up bmi simple medical check up, jadi dapatlah free. Aku tak pasti adakah boleh dapat baucer ini di mana mana...


Okey aku tulis ye. Haritu ada consultation drp doktor, fizikal check up seperti berat tinggi, dan mata, dan bmi. Tentang urine (kesihatan buah pinggang dll), full blood count (hb berapa? Kalau orang merokok hb darah >17, darah pekat sangat tak bagus). Lipids profile. Ada lemak baik dan lemak jahat. Ada liver test, iaitu result utk hati.

Oh ya, orang selalu fikir screening health biasa ini boleh ke tahu kalau kita ada kanser. Jawapannya TAK. Tanya dah dgn doktor. Selalunya tak nampak apa2 perubahan besar kalau kanser tahap awal. Kemungkinan bila dah tahap teruk baru boleh nampak perubahan. Jadi kalau nak tau pasal saringan kanser, kena buat extra screening dan harga dia boleh mencecah RM700-800 gitulah.

Kalau nak buat saringan kanser etc, ada berita baik utk pemilik kad Prudential, hanya bayar RM530. Buat appointment dan puasa 8 jam hokey. Kalau tak harga dalam RM700-800 kira jimat juga lahkan.. oh ya, promosi ini sehingga 30 june 2018. (Only available di columbia bukit rimau, cheras, petaling jaya, puchong dan setapak) mai mai mai... Link di sini




Cantik betul ! Jemput datang sini. Oh ya Hospital Columbia Klang sudah menjadi panel Insurans Takaful Prudential tau. 

No comments :