Tuesday, 18 April 2017

Sekadar Renungan Kesalahan Biasa Isteri di Rumah

Assalam wbt

Kesilapan biasa isteri di rumah yang kekadang kita tak perasan... Ce baca.. ada x pernah buat.. nampak simple.. tapi maybe kesannya kpd sebuah rumah tangga
1) kurang senyum dgn suami
2) suka panggil suami dr jauh
3) bila suami panggil, menyahut dr jauh
4) jarang memasak utk suami
5) bila masak tak ikhlas
6) tak sambut suami bila pulang kerja
7) tak buatkan air kpd suami before pergi kerja
8) jarang tanya khabar suami, pasal kerja, pasal diri suami
9) biarkan anak nangis semasa suami sdg tidur
10) suka membebel ttg perkara2 kecil
11) tak hidangkan makanan utk suami
12) tak teman suami makan
13) suka fikir kenapa laki tak buat perkara yg isteri boleh buat
14) jarang doakan suami
15) tak salam suami before after kerja



Kalau difikirkan pulak utk orang yg berkerja. Salah tu tak. Tapi kita takleh fikir semua orang termasuk laki kita ada common sense. Common sense alam perkahwinan ni sesuatu yg diajar / dinasihati / diberitahu...
1) kenapa laki tak tolong isteri buat kerja rumah (guna perkataan "TOLONG"... Jangan cakap.. "bang, gi basuh baju".. itu arahan bagi lelaki. Tapi kalau ada "abg, tolong basuh baju" dia akan dengar ayat meminta tolong.. ) faham?
2) kenapa laki tak beri hadiah (if nak hadiah, bagitahu siap2, tapi ikut kemampuan laki kite lah)
3) kenapa laki tak nak bayar itu ini, selalunya kes gaji perempuan lagi besar drp lakinya... Ikhlaskan kalau kite bayar lebih. Asalkan kita nampak laki kite memang guna duit sebaiknya takde baki. Jadi kita guna duit kite takpe. Lainlah obvious kita tahu laki kita guna duit utk gi clubbing contohnya. Wajar marah...
4) kenapa selalu berburuk sangka.. dulu masa before kawen selalu msg, laju je jawab. Bila dah kawen, laki reply lambat pastu marah. Cuba bersangka baik. Maybe laki kite ada tugas di office. Atau sebaiknya tak msg pun takpe.. tapi kalau laki jenis tak kisah takpelah..


Rajin2 lah baca doa
1) surah taha ayat 1-5 puh kanan puh kiri puh depan puh belakang. Ecceeeh.. sebenarnya hembus kat ubun2 laki kita. Buat masa bila? Masa dia tidur. Takpun baca after solat stp kali
2) pastu baca doa "rabbana hablana min azwajina qurrata a'yun..... " Tau kan ?
3) pastu doa lah yg baik2

Lagi... Rajinkan solat berjemaah.. atlis sekali seminggu. Takkan tak bisa?


Cakap2 camni mesti cam bengang. Apsal plak asek pempuan je kena tolak ansur??
Selagi kita boleh tolerate apa salahnya kita tolerate. Man from mars, woman from venus. Tak gitu? Jangan lah marah2. Ikhlas kan hati... Doa banyak2 kpd Allah supaya kita ikhlas. Selagi suami kita tak abuse / dera kita, selagi tak halang kite drp melakukan perkara wajib, selagi dia tak kawen lain... sesungguhnya dia juga manusia dan tak sempurna. Ada kalanya dorang pun tak perasan apa yg dorang buat tu salah...

Ingatlah yg ikhlas itu ibarat semut hitam yg berjalan di atas batu hitam dalam malam yg gelap.. susah nak nampak tapi Allah nampak..

Aku juga sedang memperkemas hubungan rumah tangga... Insha Allah... Kita buat sama2 ye...

No comments: