Thursday, 19 February 2015

Melawat Muzium Coklat di Kota Damansara

Assalam wbt

Muzium coklat? Ape tu? Oleh sebab coti raya cina. Memang asenye boleh main badminton kat jalan usj3.. Restoran pun banyak x bukak... So meh kite jenjalan 

MUZIUM COKLAT OR MUSEUM OF CHOCOLATE 

No 2, jalan teknologi 3/5, taman sains selangor 1, kota damansara 
Gps muzium coklat : 3.156274, 101.568977
Buka setiap hari 10am - 7pm termasuk public holiday 

Landmark : dekat dengan hospital tropicana. 

Sape yg asaskan muzium coklat? 
Datuk Dahlan Mohd Rashid director of DR group holdings. So far mengasaskan coklat jenama fidani dan danson. Name cantik kan. Baru taw ade coklat malaysia sampai oversea dah berzaman nye pun. Dari 2006 katenyee. Hihi. Boleh google. Senang cakap muziumni tribute to coklat ni... 

Asal coklat dari zaman kaum aztec utk persembahan kat dewadewi dorang. Tapi orang europe suka plak jadi komersial kan.. Tu terus berkembang dan berkembang.... 

Mesin buat coklat 

Lagi mesin nye

Negara Pengeluar koko. Masuk dalam soalan PT3 2015. Haha 

Nah harga coklat kat kedai dorang. Keychain muzium coklat lom ade pulak. Coklatbanyak. Ade yg rare. Kami beli coklat switzealand kot, sedap !! Kami beli gak jenama danson tapi lom rasa. Susah nak gi langkawi datang sini je la beli coklat... Hihi. 

Okey ni pintu masuk.... Free ok.. Free.. Tempat menarik yang percuma di selangor, kuala lumpur, oh mana lagi hey... 

Sekian, thanksss







2 comments:

Anonymous said...

Salam tumpang tanya, berhampiran Chocolate Museum ni ada tak mana-mana masjid yang berhampiran kawasan tu? Mohon bantuan, terima kasih.

AnaKin said...

hi anon...

ade kot.. sebab tu kawasan rumah.. dah ade kolej segi... hospital tropicana... saya rasa ade,. hehe