Thursday, 15 December 2016

Ubat Fungus Bayi

Assalam wbt
Nasuha ritu ada jangkitan fungus kat miss V.. Kami bawak jumpa doc ni, dia prescribe dakfakort . so kami beli lah kat farmasi aje, kat guardian ada, bahagian farmasi tau, RM36.
Then fungus tu berkurang tapi kejap kejap ada. Pastu kami jumpa doc klinik Adek, seksyen 9, Shah Alam. Kat area massalam tu kan,, doc Amdan n doc Zainab. Mereka prescribe daktarin pulak. Mereka bilang daktarin lagi bagus utk fungus actually. Fungus ni sebab bakteria infection, lampin lambat tukar, or lampin jenis x berapa serap air kencing. Doc suggest kami guna pampers mamipoko oe huggies color hijau. Tapi kami belum beli lagi...
Oh ye berbalik daktakort tadi, sesuai lagi digunakan utk sweat rashes. Berpeluh2 gitu . dan chemical nya (substance ape iols x hengat) sgt tinggi compared to daktarin. Jadi kulit boleh melecet dan pedih la bile baby kencing. Ciannyeee nasuha ! Patut susah nak sembuh. Harap2 daktarin okey lah...
Doc cakap tukar pampers mamipoko tu sementara x berapa okey ni. Once dah okey, dah boleh pakai balik pampers biasa. Okeylahh  (tetiba terfikir yg aku baru borong pampers drypers kat lazada ritu... Haizzz)
Ini gambo daktakort n daktarin. Try lah kome yg ada masalah yg sama dgn baby kami.. Thanksss... Oh ye, gambo ehsan gugel.

No comments: