SHOPEE KAKNA
Terima kasih.
Fungsi 4 Sekawan dan 3 Sekawan?
Untuk menaikkan bau dan menambahkan perasa dalam makanan.
Mereka juga saling melengkapi. Kalau korang letak salah satu saja, rasa makanan kita mungkin kurang "rasa" gituuuh....
Apa itu 4 Sekawan?
Kayu Manis, Bunga Lawang, Buah Pelaga dan Bunga Cengkih.
Apa itu 3 Sekawan?
Versi pertama, Kayu Manis, Bunga Lawang dan Buah Pelaga.
Ada orang kata, Versi ke-2 3 Sekawan itu Kayu Manis, Bunga Lawang dan Bunga Cengkih.
Tapi aku mengikut Versi ke-2 ya.
Aku selalu tertanya-tanya seberapa banyak sebenarnya nak letak kalau dalam resepi itu tertulis, REMPAH 3 SEKAWAN ?? Susah betul soalan, lebih susah daripada soalan SPM.
Banyak ini saja nak letak kata kakak aku. Kalau letak banyak-banyak nanti tak sedap.
Resepi yang menggunakan Rempah 3 Sekawan dan 4 Sekawan, antaranya ialah:
1. Sup
2. Masak Kurma
3. Mee Kari
4. Masak Kicap
Kalau kayu manis selalunya besar gabak kan yang dijual kan, korang boleh patahkan saja, patah dua tiga, boleh saja. guna sedikit tenaga. haha...
Okey semoga membantu!
Terima kasih.
No comments:
Post a Comment