Malam tadi saya buat eskperimen ais atau air batu menggunakan air masak atau air coway...dan satu lagi menggunakan air paip yang telah direndam lama.
Hipotesis : jika ais yang dibuat menggunakan air paip, maka akan ada banyak kesan buih manakala jika menggunakan air masak, maka ais yang terhasil adalah jernih.
Inferens (sebab atas pemerhatian) : ais yang terhasil daripada air masak atau air coway adalah jernih.
Gambar hiasan.
Ais yang terhasil drp air coway atau air masak
Ais yang terhasil daripada air tidak dimasak atau air paip yang telah dibiarkan semalaman
Okay hasil dia berbeza kan? Kenapa aku buat eksperimen ini? Kot lah terjumpa ais macam gambar kedua kat kedai kedai. Kita tahu lah mereka guna air paip sahaja. Jadi boleh keluarkan ais semua. Sebab takut sakit perut atau takut kotor. Itu sahaja. Sekian...
No comments:
Post a Comment