Siapa yang pernah makan gulai nangka, kite orang Johor panggil sayur gori. Ye, go-ri. Memang sedap sangat-sangat! Nangka yang masih mentah dan bergetah, kite kupas kulitnya, potong-potong saiz lebih kecil untuk mudah dimakan.
Kita tumis seperti biasa, rebus sampai lembut. Kemudian boleh makan dengan nasi panas. Wow! Kalau ada ikan masin lagi ngam ngam soi... Buat pengetahuan korang, 1 kilo boleh mencecah harga RM10. Mahal rupa-rupanya sebab kita dapat makan percuma jadi tak pernah ambil tahu harganya.
nangka muda
Okay, gambar sudah jadi lauk, kite upload kemudian okay? Mak masak gori memang sedap sangat!!!!! Pedas giler pulak. Memang tiada siapa boleh tandingi signature mak.
Signature masakan mak:
1. Lemak Gori
2. Kari Daging
3. Kerabu
4. Gulai Ayam Kampung
5. Mi Kari
6. Sambal Jawa
7. Daging/Ayam Ungkep
8. Bubur Lambuk
9. Bubur Kacang
10. Pengat Pisang/Keledek dll
Kalau asam pedas, masih ada kakak yang masak lebih sedap daripada mak kami masak. Hikhik. Seronoknya dapat jumpa mak dan boleh makan masakan mak. Semoga mak terus sihat insha Allah amin ya rabbal alamin.
Terima kasih Allah.
No comments:
Post a Comment