SHOPEE KAKNA
Terima kasih.
Haha... Tajuk pun macam, apa dia tu??
Orang jawa panggil kletik-kletikan sebab nak goreng bunyi dia seakan begitu. kahkah (logik ke?)
Aku sebenarnya tak tahu kenapa tapi cenggini boh memang sedap (thumbs up!)
Menjadi pilihan sebab kos yang murah, jimat, mudah dan cepat ! (Pakej 4 in 1 terutamanya yang nak ada kudapan tapi bajet nak rendah).
Aku sebenarnya tak tahu kenapa tapi cenggini boh memang sedap (thumbs up!)
Menjadi pilihan sebab kos yang murah, jimat, mudah dan cepat ! (Pakej 4 in 1 terutamanya yang nak ada kudapan tapi bajet nak rendah).
Kuih gunting ini senang sangat nak buat tapi nak buat punyalah letih gila oi !
Aku sebenarnya pun tak pasti memang namanya kuih gunting atau nama lain.
Tapi memang sesuai untuk kudapan setiap masa, sampai boleh ralit ! haha
Resepi :
2 cawan tepung gandung
1/4 minyak panas yang menggelegak
1/2 air sejuk gila yang baru keluar daripada peti ais
Secubit garam
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak
2. Sediakan tepung dan masukkan minyak (1) tadi dan gaul
3. Sudah sebati, masukkan air sejuk yang sudah dicampur secubit garam
Pendapat saya, kalau letak garam lebih sedap daripada tidak letak garam.
Sesudah gaul sebati semuanya, biarkan rehat sekejap 10 minit, kemudian mulakan tugas.
Buatkan seperti doh kulit karipap dan potong halus-halus.
Aku buat dua kali ganda daripada resepi, hasilnya seperti di bawah.
Tetapi ambil masa lebih kurang 3 jam untuk siapkan sebab aku masih amatur lagi.
Budak-budak memang suka makan sebab rangup. lagipun air tangan mama.
Aku sebenarnya pun tak pasti memang namanya kuih gunting atau nama lain.
Tapi memang sesuai untuk kudapan setiap masa, sampai boleh ralit ! haha
Gambar ketika belum berpuasa
Resepi :
2 cawan tepung gandung
1/4 minyak panas yang menggelegak
1/2 air sejuk gila yang baru keluar daripada peti ais
Secubit garam
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak
2. Sediakan tepung dan masukkan minyak (1) tadi dan gaul
3. Sudah sebati, masukkan air sejuk yang sudah dicampur secubit garam
Pendapat saya, kalau letak garam lebih sedap daripada tidak letak garam.
Sesudah gaul sebati semuanya, biarkan rehat sekejap 10 minit, kemudian mulakan tugas.
Buatkan seperti doh kulit karipap dan potong halus-halus.
Aku buat dua kali ganda daripada resepi, hasilnya seperti di bawah.
Tetapi ambil masa lebih kurang 3 jam untuk siapkan sebab aku masih amatur lagi.
Budak-budak memang suka makan sebab rangup. lagipun air tangan mama.
Terima kasih.
No comments:
Post a Comment